win gratis kunst tijdens klein montmartre

Een uniek schilderij in de wacht slepen zonder ervoor te betalen: menig kunstliefhebber durft het niet eens te dromen. Toch gaat Kunstkring Raalte zorgen voor een dergelijke stunt. Bezoekers van ‘Klein Montmartre’ – zaterdag 23 juni op de Grotestraat – maken kans op één van de twaalf schilderijen, die speciaal voor deze gelegenheid zijn vervaardigd.

Wie met een gratis schilderwerk onder de arm huiswaarts wil, moet daar wel iets voor doen. Op een duidelijk herkenbaar punt in de Grotestraat zijn vanaf 11.00 uur een kleine vijftig zelfportretten van leden van de Kunstkring te zien. De bedoeling is dat de aanwezige kunstenaars, die her en der in de Grotestraat zitten te schilderen, bij het juiste zelfportret worden gezocht. Deelnemers vullen hun oplossingen in op een wedstrijdformulier en deponeren deze in een speciale bus.

Dat lijkt een eenvoudige opdracht, maar in werkelijkheid is het nogal een uitdaging. “De zelfportretten zijn niet altijd fotografisch herkenbaar”, legt Kunstkring-voorzitter Annemarie Eijsvogels uit. “Soms is er bijvoorbeeld alleen een silhouet te zien. Er is er zelfs eentje bij met alleen maar ogen. Het is dan de truc de maker te herkennen aan zijn of haar manier van werken.” Overigens zijn niet alle 52 Kunstkring-leden aanwezig, wat het zoeken wellicht extra spannend maakt.

Uit de goede inzendingen trekt het Raalter Ondernemers Verbond (ROV) rond 16.30 uur twaalf winnaars. Zij krijgen hun schilderij meteen overhandigd. Alle werken zijn 60 bij 60 centimeter groot, maar geen twee doeken zijn hetzelfde. Waar de ene kunstenaar aan de slag ging met de bekende Parijse kunstenaarswijk Montmartre in het achterhoofd, ging de ander compleet zijn eigen weg. Het resultaat is een bonte verzameling kunstwerken. “Van abstract en figuratief tot landschappen en bloemen”, aldus Eijsvogels, die met ingang van 1 juni Sybilla Tonissen opvolgde als voorzitter van de Kunstkring.

Klein Montmartre bestaat al een geruim aantal jaren, ooit begonnen in samenwerking met het VVV en nu sinds een jaar of drie in samenwerking met het ROV, en valt altijd samen met het Salland Festival. Vorig jaar werd het schilderevenement afgelast, vanwege het groots opgezette 30-jarig jubileum van het Salland Festival waardoor de schilders wat in het gedrang zouden komen. Reden voor de Kunstkring en het ROV om het dit jaar met de wedstrijd extra groot aan te pakken. Nieuw is ook de locatie. Waren de kunstenaars in 2005 nog verspreid over het hele centrum, dit jaar zijn ze allemaal in de Grotestraat te vinden. “Dit om het nóg meer de sfeer van Montmartre te geven”, aldus de kersverse voorzitter.

De Kunstkring-leden exposeren en verkopen hun werken tijdens Klein Montmartre. Ook werken ze terplekke aan een nieuw schilderij. De amateur-kunstenaars zijn wel gewend dat anderen over hun schouder meekijken, dus vervelend of ‘eng’ vinden ze dat allerminst. Eijsvogels: “Tijdens de schilderavonden in ons verenigingsgebouw aan de Molenweg, werken we vaak met z’n twintigen tegelijk. We zien elkaar dus altijd in actie en bovendien zijn er twee docenten die de schilderijen voorzien van stevige kritiek. Zo leren we oordelen te vellen over kunst.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.