vng gemeenten moeten nog veel groter

Dinsdag en woensdag houdt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Utrecht haar jaarcongres. Het gaat over bestuurskracht. Directievoorzitter Ralph Pans gaat er voorstellen het aantal gemeenten flink te laten afnemen. Honderd tot tweehonderd gemeenten is meer dan zat. Momenteel zijn dat er 443. Gemeenten moeten minimaal 50.000 inwoners hebben. Raalte heeft er bijna 40.000. Dalfsen en Olst/Wijhe komen daar bij lange na niet aan.

De samenvoeging zou nodig zijn om professioneler te werken. En dat is weer nodig, omdat Pans wil dat gemeenten meer vrijheid moeten krijgen om zelf invulling te geven aan hun taken. Nu schrijft Den Haag nog te vaak voor hoe het moet. “Geef meer ruimte om het te doen op een wijze die lokaal past”, zei Pans vorige week in het tv-programma Buitenhof. Gemeenten krijgen meer dan de helft van hun takenpakket nu nog voorgeschreven door de rijksoverheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanpak van onderwijsachterstanden, infrastructuur en jeugdbeleid. “We willen zelf beslissen hoe we daar vorm en inhoud aan geven”, zei Pans. Daartoe moeten gemeenten volgens hem meer financiële ruimte en meer bevoegdheden krijgen.

Salland Centraal vroeg de Raalter politiek om een reactie. Zie voor de binnengekomen reacties de artikelen in dit dossier.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.