verschil tussen stichting en vereniging

Woningbouwvereniging BWS beslist vandaag of het een stichting wordt. Dat is nodig om te kunnen fuseren met Saalien, dat al een stichting is. Wie tegen de fusie is, kan dat tegenhouden door tegen het omzetten van de vereniging naar een stichting te zijn. Maar wat is eigenlijk het inhoudelijke verschil? Kun je ook principieel tegen omzetting zijn? De notaris heeft daar een mooi boekje voor liggen onder de titel ‘vereniging of stichting’. Je hoeft er maar heel even in te lezen om het belangrijkste verschil er uit te lichten. Dat verschil zit ‘m in de inspraak.

Een stichting krijgt een stichtingsbestuur. Dat is een club waar je niet zo maar tussen komt. Je wordt gevraagd voor de stichting. Leden benoemen elkaar intern. Er komt geen democratisch proces aan te pas. Bij een vereniging zit dat heel anders. Leden vormen het algemeen bestuur van een vereniging. Als die vereniging een beetje groot is, wijzen de leden afgevaardigden aan die namens hen de vereniging besturen. Het algemeen bestuur kiest weer een dagelijks bestuur, die de dagelijkse gang van zaken in de gaten houdt. Maar al met al dient het verenigingsbestuur altijd verantwoording af te leggen aan haar leden. Een stichting niet. Die heeft geen leden. In het boekje van de notaris lezen we daarover: ‘overigens zijn het openbaar ministerie en de rechtbank bevoegd het stichtingsbestuur te controleren’. Dat is dus wel even op een ander niveau geregeld dan bij een vereniging.

Bij BWS vergaderen vanavond de afgevaardigden van de leden over de omzetting van een vereniging naar een stichting. Als we het goed begrepen hebben, doen ze dat zonder de leden te raadplegen. Maar als ze de media een beetje gevolgd hebben, kennen ze de mening van een groot deel van de leden al. Minstens honderd leden zijn tegen, want die zetten een handtekening onder een petitie met die strekking. Wat te doen als de afgevaardigden dat negeren? We citeren weer uit het boekje van de notaris: ‘het bestuur is wettelijk aansprakelijk als onbehoorlijk besturen schade voor de vereniging veroorzaakt en het bestuur daarover een ernstig verwijt kan worden gemaakt’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.