veel misverstand over gedrag toerfietsers

De Fiets 4 Daagse Raalte gaat vandaag van start. Voor Salland Centraal reden zich onder wielrenners te begeven om tips voor veilig fietsen te verzamelen, want de toerfietser – en vooral die in groepsverband – zit in zwaar weer. Of dat terecht is vroegen wij aan Benno Klein Koerkamp, voorzitter van de toerafdeling van CRT Raalte.

“Het is deels niet onterecht, want er zijn toerfietsers die kunnen er wat van in het verkeer. Die lappen alle regels aan hun laars. Toch kunnen deze personen niet als een gemiddelde toerfietser worden gezien, want ook bij andere weggebruikers zitten van dit soort personen”, zegt Klein Koerkamp, die verder denkt dat er veel misverstand bestaat bij de medeweggebruikers over de toerfietsers. “Wij zelf fietsen in groepsverband en een regel is dat we met maximaal 15 personen in een groep fietsen. Bij meer, gaan wij splitsen en met twee groepen fietsen. Grotere groepen is gewoon gevaarlijk voor onszelf en de medeweggebruikers, zij kunnen niet passeren en wij kunnen niet snel reageren op situaties die zich voordoen.”

Voor een extra stukje veiligheid fietsen de wielrenners van CRT Raalte ook altijd met een toerleider, die op de tweede plek van rechts fietst. “Die geeft ook de meeste tekens aan en bepaalt de route. Verder gebruiken we korte en duidelijk tekens of kreten zoals ‘tegen’, ‘pas op’ of ‘paaltje’. Maar zelfs dat kan verwarrend werken, want zo begreep onlangs een andere weggebruikster de kreet ‘pas op’ geheel verkeerd. Zij reed op een binnenweg en kwam van rechts, samen met haar kinderen op de fiets. Natuurlijk had zij voorrang, maar zij dacht dat de opmerking tegen haar bedoeld was terwijl het een teken was voor de groep! Wij probeerden dat later uit te leggen, maar helaas was haar oordeel over ons al geveld.”

“Voor de rest fietsen wij als groep ook wel eens bewust niet op een fietspad (mits toelaatbaar), om andere fietsers niet te hinderen. Wel levert dit af en toe weer ergernis op voor bestuurders van landbouwvoertuigen of automobilisten, terwijl wij de veiligheid juist voorrang willen geven.” Hoe is dit duidelijk te maken bij deze groep? “Niet, denk ik. Doordat men tegenwoordig snel geïrriteerd is over allerlei zaken en steeds minder begrip heeft voor elkaar in de samenleving”, aldus de voorzitter, die met nog een voorbeeld komt.

“We deden onlangs mee aan een georganiseerde tocht in Twente en op een binnenweg kwam een landbouwvoertuig met giertank ons in tegen. Wij riepen ‘lijntje’ en gingen achter elkaar fietsen. Helaas was er te weinig asfalt voor ons over en kwam één van ons naast de weg en vervolgens ten val, precies voor de band van de giertank. Hij zat met zijn shirt vast onder de enorme band. De bestuurder van het voertuig kon niet meer aan de kant vanwege de berm en stopte toen het al te laat was. Na het ongeval keek hij ons verbaasd aan en riep ‘dit is de zoveelste groep vandaag’. Hoe konden we dit voorkomen? Moeten wij dan stoppen omdat we de kwetsbaarste zijn of had deze man kalmer aan kunnen doen om ons meer tijd te geven om aan de kant te gaan? Zeg het maar. Wij willen ons graag van de goede kant laten zien, maar geef ons ook de ruimte.”

Zie ook: CRT maakt zich op voor Fiets 4 Daagse Raalte

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.