tonny jansen stapt in avontuur bij fc twente

Tonny Jansen gaat aan de slag bij FC Twente. De 57-jarige Raaltenaar wordt in Enschede keeperstrainer van de dames, die na de zomer uitkomen in de nieuw opgerichte eredivisie voor vrouwenploegen. “Een fantastische uitdaging”, zegt Jansen, die niet kan wachten om te beginnen. Toch zal de oud-doelman van onder meer Go Ahead, Heracles en Rohda nog even geduld moeten opbrengen, want de voorbereiding gaat zaterdag 21 juli pas van start.

De geboren keeper en vooral ook sportfanaat, begon zijn voetballoopbaan als klein jochie bij Helios in Deventer. Daar werd hij op 13-jarige leeftijd weggehaald door Joop Brand, om te komen spelen bij de betaalde jeugd van Go Ahead. Als doelman doorliep Jansen de gehele jeugdopleiding en kwam uiteindelijk in het tweede elftal terecht. “Op een gegeven moment ging de voorkeur uit naar Hennie Spijkerman, waardoor ik reservekeeper werd”, vertelt de door en door voetballiefhebber, die destijds ook een periode onder Barry Hughes speelde.

Lang zat Jansen niet op de bank bij Go Ahead, want al snel stapte hij over naar Victoria Boys in Apeldoorn. “Daar heb ik een jaartje hoofdklasse gekeept en toen ben ik weer teruggegaan naar Helios.” Het tweede verblijf bij zijn eerste club duurde wederom niet lang. Na twee jaar Helios leek hij naar Rohda Raalte te komen, maar… “Op de laatste dag van de overschrijvingen, kwam ik rond met Heracles. Tot groot ongenoegen van Rohda, dat weet ik nog goed.” Net als bij Go Ahead werd Jansen in Almelo geen vaste waarde onder de lat. “Dan speelde ik weer in het eerste en dan weer niet. Het was nogal wisselend, dus toen ben ik op 25-jarige leeftijd alsnog naar Rohda gegaan.”

In Raalte maakte Tonny Jansen onderdeel uit van het Rohda in de gouden jaren. “Ja, dat waren mooie jaren. Met meerdere kampioenschappen en natuurlijk het landskampioenschap bij de amateurs”, zegt de bescheiden ballenvanger met enige trots. Vijf jaar lang was hij de rots in de branding in het doel van de rood-gelen. Maar op 30-jarige leeftijd vond hij het mooi geweest. “Ik ben toen een huis gaan bouwen in Raalte en vond het wel best. Ik had een mooie tijd gehad.” In die periode overigens een normale leeftijd om te stoppen met voetballen. Tegenwoordig gaat men daarentegen veel langer door, zeker keepers.

Jansen had zijn huis in een jaar tijd af en viel op sportgebied als het ware in een gat. “Ik kreeg hartproblemen, want een factor in mijn bloed was niet goed. Ik had een zogenaamd sporthart en was eigenlijk vergeten af te bouwen. Ik moest dus weer wat gaan doen.” En dat werd het trainen van keepers? “Inderdaad, twee jaar na mijn actieve carrière ben ik bij Rohda aan de slag gegaan als keeperstrainer van de selectiekeepers”, vertelt Jansen, die in de afgelopen jaren samenwerkte met talentvolle doelmannen als Timo Meijer, Paul Reinders, Frank van Vilsteren, Jos Kortekaas, Paul van Leeuwen, Ido Wentink, Niek Hegteler en Tom Vastenavond.

Stuk voor stuk trainde Jansen ze naar een hoger niveau, maar voor een paar jaar terug vond hij het wel mooi geweest en stapte over naar de jeugd van Rohda. “Dat had ik achteraf tien jaar eerder moeten doen. Want ik vind het geweldig om keepers wat te leren. En bij jeugd zie je ze gewoon groeien. Ze komen bij je in de C-tjes en kunnen zeg maar niks. Maar in de loop der jaren zie je ze beter worden, dat is gewoon leuk.” Een mooi voorbeeld is Leon ter Wielen, die zich mede dankzij Jansen bij Rohda ontwikkelde tot een topkeeper. Ter Wielen speelde het afgelopen seizoen in A1 van FC Groningen. In de zomer maakt hij de stap naar de beloften.

Naast zijn functie als keeperstrainer bij de jeugd van Rohda, begon de Raalter doelman voor drie jaar terug ook aan een klus bij Be Quick’28 in Zwolle. Bij de damestak welteverstaan. En dat viel hem honderd procent mee. “Als je ziet hoe gedreven die meiden zijn, dat is geweldig. Het fanatisme waarmee ze trainen, daar viel in het begin mijn mond van open”, aldus Tonny, die dankzij zijn contacten bij Be Quick werd gevraagd voor de klus in Enschede.

“Onverwachts, werd ik gevraagd door trainer Mary Willemsen (die Be Quick deze zomer verruilt voor de functie van hoofdtrainer bij FC Twente, red.). Ze vroeg of ik als keeperstrainer mee wilde naar Twente. En dat leek mij zeer leuk.” Dus dat wil zeggen, dat je straks ook twee keer per dag op het veld staat? “Nee, ik neem de keepsters op maandag, dinsdag en donderdag in de avonduren onder handen en verzorg op zaterdag twee trainingen. Daarnaast blijf ik zeker het komende jaar op woensdag nog actief voor Rohda.”

Dat wordt dus een druk seizoen voor Jansen, die overdag ook gewoon moet werken. “Ja, we zien wel hoe het loopt. Ik voel me fysiek heel goed. En zeker op mijn leeftijd is het gewoon een mooie uitdaging.” De Raaltenaar is dan ook uitermate positief over de nieuwe eredivisie voor vrouwen. “Als je kijkt hoe professioneel alles wordt aangepakt, dan moet het wel slagen. Ik heb er in ieder geval alle vertrouwen in. En natuurlijk gaan wij met FC Twente vol voor de titel. Niets anders.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.