scary man jaagt vogels van onbespoten mais

We hadden op Roalte.net gelezen dat ze bij Praktijkcentrum Aver Heino een Scary Man tussen de maïs hadden gezet, een rubber pop die steeds uit het niets recht overeind komt en zo de vogels aan het schrikken maakt. Dat wilden we met eigen ogen wel eens zien.

Wat denk je? Heeft Scary Man pauze. En daarom ligt hij er op de foto een beetje versuft bij. Jammer. Maar aan de andere kant gaf het ons wel mooi de gelegenheid eens rustig te bekijken hoe die Scary Man steeds uit zijn as herrijst. Eigenlijk is het heel eenvoudig. Hij staat vastgebonden op een accu die een pomp aandrijft. Die pomp blaast steeds net genoeg lucht in het manneke om hem recht op te krijgen. Daarna ontsnapt de lucht, zakt Scary Man in elkaar en wacht hij op nieuwe lucht.

Blijft over de vraag waarom Scary Man daar zo actief loopt te zijn op een open maïsveldje. Dat kunnen ze bij Ziezo, een vraagbaak voor de agrarische wereld, haarfijn uitleggen. Op proefveldjes van het praktijkcentrum trekken vogels massaal jonge maïsplantjes met zaadje en al uit de bodem. Dat deden ze zo massaal dat de veldjes zelfs opnieuw moesten worden ingezaaid. Normaal blijven vogels wel van de maïs af, omdat de jonge aanplant bespoten is met Mesurol. Maar bij biologische maïsteelt mag je dat niet gebruiken. Dus moest Scary Man er aan te pas komen. Waarom gebruiken ze die overal niet in plaats van Mesurol?, vraag je je dan af.

Voor de deskundigen onder ons: De maïsveldjes zijn onderdeel van de vruchtwisselingsproef. In deze proef, die loopt vanaf 2002, wordt het effect van verschillende vruchtwisselingen van gras-klaver met snijmaïs en triticale onderzocht. Gras-klaver wordt twee tot vier jaar geteeld, vervolgens gescheurd, opgevolgd door één of twee jaar snijmaïs, en tenslotte door één jaar triticale-GPS. Het hoofddoel is om te achterhalen bij welke teeltduur van gras-klaver N-verliezen minimaal zijn en de N zo optimaal mogelijk benut wordt. Een onderdeel van de proef is verder nog de continuteelt van snijmaïs. Snijmaïs wordt sinds 2003 continu geteeld, met en zonder verschillende vormen van organische bemesting. Het doel is om na te gaan of met organische mest de achteruitgang van bodemkwaliteit, en daardoor de opbrengst, tegengegaan kan worden.

Opvallend is dat de schade alleen optreedt op veldjes waar de maïs na het scheuren van gras-klaver gezaaid is. Op veldjes waar vorig jaar ook snijmaïs stond, is geen schade opgetreden. Het vermoeden is dat de vogels afkomen op het bodemleven (wormen) wat volop aanwezig is na het scheuren van gras-klaver. Bij maïs na maïs is dit echter een stuk minder. Eenmaal op de veldjes trekken de vogels in één moeite door de pas gekiemde plantjes uit de grond.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.