plan waterkwaliteit raakt heinoers in voortuin

Een opgebroken weg, geluidsoverlast… De plannen van de gemeente Raalte en het Waterschap om de waterkwaliteit in de Rozendaelse waterleiding en de Klaproosvijver te verbeteren raakt mensen in hun voortuin. Niet zo verwonderlijk dus dat er liefst zestig bezoekers geteld konden worden op de informatieavond, die woensdagavond in Zaal Oortwijn in Heino werd gehouden. Dit waren voornamelijk bewoners uit de betrokken straten.

In een presentatie werd uiteengezet welke maatregelen genomen worden om de rioolproblemen in het gebied op te lossen en de slechte waterkwaliteit van de Klaproosvijver en Rozendaelse waterleiding te verbeteren. Toegankelijkheid, waterkwaliteit en belevingswaarde spelen een belangrijke rol in het plan, dat de gemeente samen met het Waterschap heeft opgezet.

Het rioolstelsel is te klein waardoor problemen veroorzaakt worden, deze zal daarom vergroot en uitgebreid worden. Door overstorten te saneren moet de overlast (zoals vies water) in de toekomst minder worden en de waterkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Het project gaat eind dit jaar van start, de gemeente hoopt vóór de zomervakantie volgend jaar het werk afgerond te hebben.

Aan de Rozendaelse waterleiding komen flauwere taluds, het waterpeil moet beter beheersbaar worden. Bovendien worden de onderhoudspaden verbreed, waardoor deze toegankelijker worden voor onderhoudsploegen. Carien Ten Cate van de gemeente Raalte presenteerde het schetsontwerp van de Klaproosvijver, waar het verblijfskarakter versterkt zal worden door het inrichten van een verblijfsplek.

Verder is het streven de bewoners van het Wooldhuis de vijver méér te laten ervaren door deze beter in zicht te brengen. Vanaf de Paalweg komen trappartijen naar de vijver. Inmiddels ligt er een kredietaanvraag om de steiger in de Klaproosvijver te herstellen. De oevers moeten natuurvriendelijker worden.

Door beschotten weg te halen en oevers te verflauwen zal andere vegetatie ontstaan. Ten behoeve van het onderhoud wordt het pad rondom de vijver verbreed. Aan de kant van de Klaproos wordt het talud drie meter opgeschoven. In het onderzoek wordt, naast ecologische en chemische waterkwaliteit, óók grondwaterstand en visstand meegenomen.

Vooral de bewoners van de Paalweg, die helemaal op de schop moet om het riool te vervangen, krijgen tijdelijk met veel overlast te maken. Om die overlast zoveel mogelijk te beperken worden de werkzaamheden gefaseerd uitgevoerd. Voor het doorgaande verkeer komen omleidingroutes. De Paalweg is in het plan aangewezen als belangrijke groenstructuur, deze wordt voorzien van een laanstructuur.

Op een aansluitende inloop konden bezoekers met vragen terecht. Deze hadden veelal betrekking op de eigen woonsituatie. ‘Krijg ik zand in mijn tuin, hoe ver komt het water naar mijn woning toe, wordt de wateroverlast nu minder enzovoorts. Ook informeerde iemand of er straks wel voldoende broedplaatsen voor watervogels voorhanden zijn (die vraag wordt meegenomen) en of het nog wel mogelijk zal zijn om te vissen nu de oevers flauwer worden. (Ja, ideaal voor werphengels!).

Voordat de werkzaamheden van start gaan, krijgen alle betrokken bewoners een brief met praktische informatie over het project en een beschrijving van de fasering van de werkzaamheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.