pasfotos maken bij gemeente onzalig plan

Het is een onzalig plan als we onze pasfoto’s voor paspoort of rijbewijs in het gemeentehuis moeten laten maken. Ambtenaren hebben dat als proef al eens gedaan, maar ze liepen er gillend bij weg. Staatssecretaris Ank Bijleveld kwam er gisteren mee: medio 2009 maken we onze pasfoto’s bij de gemeente. Argument: ‘mensen komen nu zo vaak met verkeerde foto’s aan de balie, dan moeten ze weer extra terug naar de fotograaf, dat kunnen we beter zelf gaan doen.’

Soms bekruipt je bij het nieuws het gevoel dat er ergens een denkfout gemaakt wordt. Dat hadden we hier ook. Dus hebben we De Fotograaf in Raalte maar eens om een reactie gevraagd. Het antwoord is net zo logisch als verbijsterend.

“Bij mij wordt minder dan een half procent afgekeurd. Het gaat vaak fout bij winkels in een andere branche die het pasfotootje maken er bij doen.” Eigenlijk heb je daarmee het probleem al getackeld. Als de overheid adviseert je pasfoto’s te laten maken bij de vakman, is alle ellende opgelost, hoeven ambtenaren niet die klus er bij te doen, hoeven ze zich er ook niet in de scholen. Maar uit het antwoord van Hueting blijkt dat er al onderzoeken geweest zijn.

Clark Hueting van De Fotograaf: “Onder het vorige kabinet heeft een speciale commissie samen met de SNF (Stichting Nederlandse Fotovakhandel) de mogelijkheden onderzocht. Op sommige gemeentehuizen kwam als proef zo’n opstelling. Deze zijn, voor zover bekend, allemaal mislukt. Ook zijn ambtenaren op uitnodiging van de SNF in fotostudio’s geweest om proef te draaien met het maken van pasfoto’s. Ze liepen bijna gillend weg. Het bleek namelijk zeer gecompliceerd zo’n foto te maken die aan alle voorschriften voldoet. Zelfs sommige beroepsfotografen die al jaren bekend zijn met het maken van professionele opnamen zijn gestopt met het maken van pasfoto’s. Te veel gedoe, te veel werk voor relatief te weinig opbrengst.”

Dat is niet echt een aanrader dus, om gemeentelijk personeel met deze extra taak te belasten. We zullen maandag eens navraag doen bij de voorman (in dit geval voorvrouw) van het Raalter ambtenarenkorps, gemeentesecretaris Tineke van Lenthe, wat die van het plan vindt, nu ze ook weet wat De Fotograaf er van denkt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.