Home / archiefcentraal / ogen laseren in turkije doen of niet doen

ogen laseren in turkije doen of niet doen

Marcel Kloosterman uit Raalte is 19 jaar en heeft al tien jaar een bril op. Maar nu is hij er af. Zijn ogen zijn gelaserd. In Turkije. Marcel ziet weer zo scherp als een valk. Vandaag, morgen en overmorgen zijn verhaal. De aanloop, de operatie en de dagen erna.

“Ik heb het jaren moeten doen met een paar ogen, die alleen de eerste centimeters scherp zagen. Daarna geven ze er de brui aan. Och, een bril was zo’n probleem niet. Behalve bij sporten dan. Daarvoor zou ik eigenlijk wel lenzen willen. ‘Laseren kan ook’, zei de oogarts. Een hele uitdaging. Maar wel een definitieve oplossing. Laten we die maar eens proberen.

Toen ik er voor koos zag ik de positieve kanten. Nooit meer een bril die weer stuk gaat of scheef zit. Wakker worden en direct scherp zien. Dat zou toch ongelofelijk zijn na tien jaar bril dragen? Maar toen het dichterbij kwam was het ook wel beangstigend. Een ander die niet alleen áán mijn ogen zit, maar er ook in. Kunnen er complicaties optreden? Kan ik er blind van worden?

Op internet vind ik een bak aan informatie. Op de bekende forums wordt informatie gedeeld. En gelukkig vooral positieve informatie. Maar de prijsverschillen zijn wel erg groot. Bij de één zie je weer scherp voor 900 euro, bij de andere voor 2900 euro. Maar hoe betrouwbaar is het als je voor het goedkoopste gaat? Het zijn toch je eigen ogen…

Nee, dan Inter-Vision. Dat Amsterdamse bureau komt goed en goedkoop uit alle tests. Alleen zie ik door mijn brillenglazen dat ik er wel voor naar Turkije moet. Waarom? En is dat betrouwbaar? Optometrist Johan Berger: ‘Fijn dat u geïnteresseerd bent. U kunt een gratis voorcontrole krijgen om te kijken of uw ogen geschikt zijn. Wilt u daarna toch niet gaan, dan is dat geen probleem.’ Nou, daar kon ik niet zo veel aan verliezen.

Het vooronderzoek is aan de Frederiksgracht in Amsterdam. Je zou een grote kliniek verwachten. Maar ik loop een smal huis in. Met de controlekamer in de keuken. Is dit de kliniek waar ze honderden mensen weer het perfecte zicht teruggeven? Of is het een uit de hand gelopen hobby. Laat ik maar niet snel oordelen. Vanuit een grote stoel moet ik wat tests doen en krijg ik druppels. Is de cilinder van het oog in orde, het traanvocht op pijl? Het verlossende antwoord: ‘Uw ogen zijn geschikt.’

Na het vooronderzoek toch maar even vragen waarom er nu in Turkije wordt geopereerd. ‘Ik adviseer al mijn patiënten om naar Turkije te gaan. Zij hebben al veel jaren ervaring en leveren een kwaliteit die ik in Nederland niet kan garanderen.’ Dat klinkt goed. En hoe duur is het? ‘Afhankelijk van wat je wilt is het voor 1699 of 1999 euro gepiept. Daarbij zit dan een vierdaagse reis naar Istanbul en de kosten voor het hotel.’ Klinkt ook goed! En kun je eigenlijk blind worden? Bergen heeft deze vraag vast al honderd keer gehoord. ‘Nee, dat kan niet. Er kunnen wel complicaties optreden, hoewel dit zelden gebeurt. En dan nog zijn ze niet blijvend. Als er iets misgaat tijdens de operatie kan je kosteloos de volgende keer weer mee.’

Met een euforisch gevoel stap ik weer naar buiten. Dit kon ‘m nog wel eens gaan worden. Een goed gesprek met mijn ouders is de laatste hobbel. Die kunnen maar moeilijk geloven dat ik moederziel alleen vier dagen in het verre Turkije ga doorbrengen, nota bene voor een operatie aan mijn ogen. Moeder wil eigenlijk wel mee, maar dat vind ik niet nodig. Zondagmiddag, 10 juni, om 15.00 uur word ik op Schiphol verwacht, om samen met zeven andere patiënten de vliegreis te maken.”

Morgen en overmorgen deel 2 en 3.

Lees ook

KokkieBikes Hellendoornse bossentocht voor mountainbikers

LEMELERVELD – Cycling Lemelerveld presenteert op zondag 31 oktober de KokkieBikes Hellendoornse bossentocht. Er zijn …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.