negatief advies voor bws en het saalien

Morgen hoopt woningbouwvereniging BWS Raalte een stichting te worden, zodat het in haar fusie met Het Saalien geen vertraging oploopt. Maar ondanks de voorgenomen fusie tussen beide partijen lijkt de zaak nog lang niet rond. Huurdersvereniging Salland (HVS) ziet zich zelfs genoodzaakt een negatief advies af te geven over een voorgenomen fusie, zo blijkt vandaag uit een vrijgekomen persbericht.

“Déze fusie miskent alle huurders”, zo stelt HVS. “De huurders-vereniging is niet per se een tegenstander van fusies, ook niet van een fusie tussen BWS Raalte en Het Saalien. Maar de HVS is wél een tegenstander van de manier waarop deze fusie tot stand komt en de onzekerheid over hoe de nieuwe organisatie eruit komt te zien”, luidt de verklaring. En als gevolg van die opvatting heeft de HVS een negatief advies afgegeven aangaande het voorgenomen huwelijk tussen het BWS en Saalien.

“De HVS heeft met haar leden een huurdersmanifest opgesteld waarin een aantal wensen is opgetekend die de nieuw te starten organisatie zou behoren over te nemen. Hieraan is echter op geen enkel punt gehoor gegeven. Het argument dat de corporaties daarbij gebruiken is dat over deze wensen verder wordt gesproken als de organisatie staat. Op deze manier krijgen huurders natuurlijk geen enkele toezegging dat met hun belangen zorgvuldig wordt omgesprongen”, aldus de Huurdersvereniging Salland.

Op deze manier vallen volgens de HVS juist de huurders buiten de boot. De nieuwe corporatie zal als nieuwe doelgroep namelijk de inkomensgrens van 27.000 euro gaan hanteren, de grens van de Wet op de Huurtoeslag. De huidige doelgroep waarvoor BWS Raalte en Het Saalien momenteel bouwen en verhuren is veel breder dan de nieuwe doelgroep. De Huurdervereniging Salland is van mening dat ook mensen met een inkomen net boven het gestelde bedrag een beroep moeten kunnen doen op de sociale woningvoorraad.

“HVS pleit voor een inkomensgrens van 33.000 euro, de voormalige ziekenfondsgrens. Mensen binnen deze groep hebben moeite een passende woning te vinden en vallen met een beperkte doelgroephantering buiten de boot”, luidt het statement.

HVS heeft in een officiële brief (PDF, 136Kb) haar standpunten duidelijk gemaakt aan beide corporaties en zal dit ook doen aan het ministerie. Op dinsdag 26 juni zal het hele proces uitgebreid worden besproken tijdens de algemene ledenvergadering van de huurdersvereniging.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.