mestbassins gaan jansen geld kosten

De gemeente gaat maandag controleren of de mestbassins langs de Heinoseweg en Overkampsweg van loonbedrijf Jansen leeg zijn. Dat moest vandaag het geval zijn, maar Raalte gaat niet eerder dan maandag controleren. Dat lijkt de eerste winst voor het loonbedrijf, want vanmorgen was Jansen nog druk in de weer het bassin langs de Heinoseweg te legen.

Wat was er ook al weer aan de hand? De afgelopen winter verschenen er op genoemde locaties ineens twee heel grote mestbassins. Die werden als opslag gebruikt omdat het loonbedrijf de mest op een andere manier niet kwijt kon. Vooral die langs de weg tussen Raalte en Heino deed niet aan verstoppertje, je kon hem tot ver in de omtrek goed ruiken.

Anders dan de gemeente Raalte bedacht had, was er wel degelijk een milieuvergunning voor die bassins nodig. De raad onderhield daar wethouder Haarman over in een stevig debat. Resultaat: langs de bassins moest per direct een veilig hekwerk komen. En op 1 juni moesten de bassins weer leeg zijn. Vandaag dus. En over een maand moet het hele bassin ook nog eens een keer weer weg zijn. Dan moet er gewoon weer een vlak weiland liggen.

Doet Jansen dat niet, dan kost hem dat 5.000 euro boete per week, met een maximum van 50.000 euro. Was Raalte vandaag al gaan controleren, dan had de gemeente de eerste 5.000 euro al in de zak gehad, want vanmorgen werd nog naarstig gewerkt aan het leegpompen van het bassin aan de Heinoseweg. Dat had Raalte trouwens ook verwacht.

De gemeente zegt daarover: “Sinds januari heeft de gemeente regelmatig gecontroleerd. Hierbij is geconstateerd dat de vergunninghouder te weinig inspanningen verricht om te voldoen aan de voorschriften van de milieuvergunningen. Op 25 mei is het loonbedrijf nogmaals gewezen op de voorschriften van de milieuvergunning en de voorwaarde van de dwangsom-beschikking. Het loonbedrijf heeft te kennen gegeven dat het naar verwachting niet zal lukken om beide bassins tijdig te legen en te verwijderen.”

Als gezegd, maandag gaat de gemeente controleren of beide bassins leeg zijn. “Mocht dit niet het geval zijn, dan zal het dwangsom besluit in werking treden en is Loonbedrijf Jansen elke week dat de overtreding voortduurt een dwangsom verschuldigd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.