historisch festival belooft weer spektakel

Het Historisch Festival, welke wordt gehouden op zondag 24 juni, belooft weer een waar historisch spektakel. Met een verwachte deelname van 160 oude trekkers, 80 oldtimer auto ‘s, 50 oude motoren, 40 oude brommers (zoals Kreidlers en Zundapps), alsmede een onbekend aantal oude vrachtwagens behoort dit evenement inmiddels tot de top drie van Noord- en Oost Nederland.

De oude motoren, die een tourrit organiseren vanuit Hellendoorn, komen omstreeks 12.30 uur aan bij het museum De Laarman. Rond de middag zullen zowel de oude trekkers, de oldtimer auto ‘s, alsmede de oude brommers een rit maken door de omgeving van Luttenberg, waarbij de terugkomst zal zijn omstreeks 13.30 uur.

Voorwaar een unieke gelegenheid om ook deze oude machines uit vervlogen jaren in Salland te bekijken. Ook een groot aantal oude landbouwwerktuigen uit het Sallands landbouwmuseum De Laarman zijn weer op de weide tegenover het museum opgesteld en zijn die dag te bewonderen, zoals een oude dorsmachine, een meelmachine, een häkkemolen, een rössmolen uit de jaren ‘20-‘30, een aspirateur uit 1900 en nog vele andere werktuigen.

Een groot aantal standhouders is zondag aanwezig met diverse onderdelen en gereedschappen voor oldtimers en oude motoren en brommers, alsmede een groot aantal liefhebbers en eigenaren van oude stationaire motoren. De oude smederij en de timmerwerkplaats is de gehele dag toegankelijk en in gebruik. Voor de eerste keer kun je een schoppenkopieermachine aan het werk zien. Een uniek exemplaar, gebouwd van 1908 tot 1914. Na een grondige restauratie deze winter door de vrijwilligers van het museum, is de machine weer in oude glorie hersteld en geheel weer in gebruik.

Ook de expositie over de Twee Wereldoorlog en de bevrijding van Salland op de bovenverdieping van het museum is nog te bezichtigen. De ambachtelijke kaarsenmakerij, welke zich in het museum bevindt, is de gehele dag open; leuk voor de kinderen om zelf een kaarsje te maken. Een groep trekharmonicaspelers uit Markelo in boerenklederdracht zorgt voor een gezellige sfeer rondom de Laarman.

De entreeprijs voor het Historisch Festival bij het Sallands landbouwmuseum bedraagt 5 euro per persoon. Kinderen onder de 12 jaar hebben (onder begeleiding) gratis toegang. Tevens vindt deze zondag een groot Straatkorenfestival plaats in het centrum van Luttenberg. Kortom zeker de moeite waard om deze dag een bezoek aan Luttenberg te brengen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.