heinoer wim koeslag blijft aan de wandel

De 56-jarige Wim Koeslag uit Heino is maandag 14 mei vertrokken, om van zijn droom werkelijkheid te maken: in zijn eentje een 1600 kilometer lange voettocht maken naar het hoge Noorden. Plaats van bestemming is het gehuchtje Felle in Zuid-Noorwegen. Speciaal voor Salland Centraal houdt Koeslag een dagboek bij. Vandaag blikt de Heinoër terug op zijn derde week. Aangezien zijn brief lang onderweg is geweest, is het een verslag van vorige week.

“De derde week is voorbij. Ik heb inmiddels zo’n 450 kilometer op de teller staan. Slecht één keer heb ik een flinke buiendag meegemaakt. Voor het overige is het goed wandelweer, dat wil zeggen circa 18 graden en een zonnetje met wolken. Als ik zo door dit deel van Duitsland loop, inmiddels heet het hier Friesland, denk ik hoeveel van jullie, hoeveel Nederlanders, kennen deze streek? Ik schat in dat het er weinig zijn. Deze laatste week schat ik in drie Nederlandse auto’s te hebben gezien.

Het is best een aardig gebied om rond te rijden, zeker op de fiets. Ik heb nu een tijd langs de kust gelopen en ook iets verder in het binnenland, maar het is rustig, vriendelijk en uitgestrekt. Aan de Noordzeekust liggen plaatsen als Bensersiel, Neuharlersiel, Carolwiensel en Hooksiel. Het zijn vanouds her vissersplaatsen. Nog steeds varen boten uit om op krabben te vissen. In een aantal van deze havens liggen kotters.

Het is allemaal kennis, die ik in deze periode heb opgedaan. Een heel mooie plaats vond ik Greetsiel. Dat was ook wel te merken tijdens het pinksterweekeinde. Het was er druk, maar zoals gezegd een interessante plaats, eindigend op Siel, dus ook met haven. De volgende plaats was Norddeich, echt aan de kust. Ook daar veel gasten, flanerend over de boulevard. Hier heb ik een rustdag ingelast. Dat was pinkstermaandag. Toen ik de volgende dag wegging, was het merkbaar rustiger.

Op die dinsdag heb ik enkele flinke buien gehad. Vervolgens heb ik vrijdag 1 juni nog een rustdag genomen. Ik was in Jever aangekomen en vond een heel rustig pension, waar ik aangenaam op een balkon en in de tuin kon zitten en het was goed betaalbaar. De stad Jever zal ook niet zo bekend zijn. Bij de Duitsers meer vanwege het slot en van de bierbrouwerij. Het slot wordt gekenmerkt door een hoge toren met een uivormige spits. Het is een mooie trouwlocatie heb ik gemerkt.

Van Jever ben ik naar Wilhelmshaven gelopen. Aangezien ik er geen trek had om in stad te overnachten, ben ik in een voorstadje terecht gekomen. Het is wat minder geslaagd, omdat ik in een gebied zit met veel handelsbedrijven en met showrooms, zoals een autoboulevard. Maar goed, ik heb er goed geslapen en nu wacht een nieuwe week, waarin ik door of langs de grote plaatsen Bremerhaven en Cuxhaven kom.

Ik blijf aan de wandel, jullie horen weer van mij.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.