heinoer wim koeslag al 630 kilometer ver

De 56-jarige Wim Koeslag uit Heino is maandag 14 mei vertrokken, om van zijn droom werkelijkheid te maken: in zijn eentje een 1600 kilometer lange voettocht maken naar het hoge Noorden. Plaats van bestemming is het gehuchtje Felle in Zuid-Noorwegen. Speciaal voor Salland Centraal houdt Koeslag een dagboek bij. Vandaag blikt hij alweer terug op zijn vierde wandelweek.

“Mijn vierde wandelweek zit erop. Inmiddels staat de teller op circa 630 kilometer. Zoals u weet, volg ik het Noordzeekanaal, niettemin zit ik nu midden in het bos in het Waldgasthof Zur Konigstanne nabij het plaatsje Wingst, tussen Cadenberge en Hemmoor. Het is er geweldig met alle vogelgebieden om me heen, geen verkeer in de nabijheid.

Het is de tweede keer in korte tijd dat ik door een bosgebied kom. Even voor Cuxhaven liep ik door het Wernerwald en dat stopte net voor de kust. Voor het overige loop ik meestal dicht langs de kust met aan de ene zijde het waf en aan de andere kant tarwe-, rogge- en haverakkers en weilanden met vee. Op de dijk grazen vaak schapen, die onderhand wel gewend zijn dat wandelaars en fietsers hun terrein doorkruisen.

Tot nu toe geniet ik van wonderbaarlijk mooi weer. Een enkele keer begint de dag bewolkt, maar is dat tegen het middaguur opgelost, meestal is het meteen al zonnig. Op een aantal stukken is er nauwelijks tot geen beschutting, waardoor het soms afzien is. Ik moet ervoor zorgen mijn waterfles, waar mogelijk, telkens bij te vullen. Overigens zijn er nog wel meer die zich in de warmte inspannen. Duitsers fietsen in deze regionen veel. Het is er ook prima geschikt voor. Gisteren kreeg ik nog drinken aangeboden bij een busje dat een grote voorraad drinken bij zich had, want men begeleidde een groep van acht hordelopers, die met een loopronde bezig waren.

Waar ben ik zoal doorheen gekomen de laatste week. De grote plaatsen Wilhelmshaven en Bremerhaven heb ik gemeden, want het lokte mij niet om een groot gedeelte van de dag door de stad te moeten lopen. Bij Wilhelmshaven kon dat via een alternatieve route aan de zuidkant. Bremerhaven ligt aan de monding van de Weser. Daar ben ik met een veerboot overgestoken en ben ik vervolgens met de trein een kwartier verderop gereisd. Dat werd ook in mijn routeboekje aangeraden. De fietsroute loopt door de Freihaven en er wordt gewaarschuwd voor veel vrachtverkeer. Aanbevolen werd om naar Wremen te reizen per trein. Daarna kon ik mooi verder langs de Noordzeekust naar Cuxhaven, dat aan de monding van de Elbe ligt. Voor veel Duitsers is dat ook een mooie vakantiestreek. Het is er nu al behoorlijk druk.

Onderweg kom ik door kleine kustplaatsjes met hun specifieke haventjes, soms gaat het pad meer het binnenland in en voert het langs een slot. Nu ben ik onderweg van Cuxhaven richting Hamburg. Deze stad bezoek ik echter niet. Een eind ervoor steek ik per veerboot de Elbe over, Wunschhaven-Gluckstadt. In deze laatste plaats pak ik dan weer de route op. Voor bezoekers is de Elbe een hindernis, want nu moet je over Hamburg door de Elbetunnel om daarna weer naar links naar de kust rijden. Dat kost al snel twee extra uren.

Zondag 10 juni, heb ik een rustdag in Forst Wingst in Waldgasthof Zur Koningstanne en ik verheug me op het bezoek van Anje, mijn vrouw en van één van de zoons, Karsten.

Ik groet u allen van onder de zonnige bomen!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.