heetense zomerverhalen langs noordzeekust

Bruno Doedens uit Heeten start dit weekend op Oerol op Terschelling met een zomer lang sprookjes te vertellen. Doedens heeft daarvoor met zijn landschapstheater Slem zeventig enorm grote glazen schelpen ontwikkeld, die op het strand aanspoelen vanuit de diepe zee. Iedere schelp heeft zijn verhaal, opgetekend door meer dan zestig schrijvers, dichters en klankkunstenaars.

Het theater begint op Terschelling en zakt gedurende de zomer af langs onze noordkust. “Op iedere locatie zal de interactie tussen beeldende kunst, literatuur, poëzie, klankkunst en landschapskunst tot een intrigerend resultaat leiden.” Je zult begrijpen dat dat een zin is van Bruno zelf. Doedens bedacht de Zomersprookjes op een reis door Noord Afrika. Terug in Nederland vielen hem vooral de ‘moderne verworvenheden’ van onze westerse maatschappij op.

“Wat zou het mooi zijn als de ‘oude wijze zee’ ons kon vertellen hoe om te gaan met een welvaartmaatschappij waarin het geld regeert en de consumptiedrift alles bepalend is. Een wereld waarin we nauwelijks beseffen hoe goed we het hebben. Als de zee ons nu eens verhalen kon vertellen over de relativiteit van onze menselijke acties, de drijfveren voor geluk, de waarde van menselijke interacties, het belang van kunst en haar verbeeldingskracht, hoop en kwetsbaarheid.”

De schelpen vertellen daarom verhalen die een brede kijk op de wereld geven, maar die tegelijk passen bij de tijdloosheid én de wijsheid van de zee. Luchtige verhalen die vragen oproepen en tot de verbeelding spreken. Door de bredere kijk zijn de verhalen vanzelf maatschappij-beschouwend. Ze zijn geschreven door meer dan zestig bekende en minder bekende schrijvers, dichters en klankkunstenaars.

Alle verhalen zijn gebundeld in het vakantieboek van 2007 ‘Zomersprookjes’ dat wordt uitgegeven door Thieme Art. Ook wordt een luister-dvd uitgegeven waarop naast de verhalen en gedichten ook de soundscapes te horen zijn. Van de reis van de schelpen wordt een poëtische en educatieve videodocumentaire gemaakt. Deze wordt met het boek, de luister-dvd en de site staging2.zomersprookjes.nl als educatiemateriaal aan het voortgezet onderwijs aangeboden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.