grote opkomst bij debat jeugd en alcohol

Wethouder Jos Elshof (CDA) wil vooralsnog de leeftijdsgrens van 16 jaar voor alcoholverkoop handhaven. Dat zei hij dinsdagavond in café De Baron in Heino, waar het CDA in samenwerking met de GGD regio IJssel-Vecht en de politie IJsselland een lagerhuisdebat organiseerde over het thema ‘Jeugd en alcohol’.

“De tendens is dat de jeugd op steeds jongere leeftijd gaat drinken. Denk aan kinderen van 12, 13, 14 jaar… Dié leeftijd omhoog trekken naar 16, zou al een hele prestatie zijn! Maar dan moeten we óók de ‘guts’ hebben om handhavend op te treden, want 14, 15 jarigen lappen de regels aan hun laars…”

De jeugd, maar ook ouderen waren goed vertegenwoordigd op het lagerhuisdebat dat het CDA Raalte dinsdagavond in het Heinose café De Baron organiseerde. Het genoeglijke avondje over het thema ‘Jeugd en alcohol’, leverde behalve een levendige discussie óók veel lachsalvo’s en rake opmerkingen op. Omdat er nog geen beleid is ontwikkeld ten aanzien van dit onderwerp, wilde het CDA meningen van inwoners inventariseren. “Want we willen niet over hoofden heen praten…”

De voornaamste conclusie van het debat? Aan drankmisbruik hebben we eigenlijk allemaal een hekel. Maar hoe het beleid eruit moet zien? Daarover is nog veel te bepraten en te discussiëren. Dat de opkomst van de jongeren zo groot was, was deels te verklaren omdat het CDA het Carmel College en het Jongerenplatform van De Landstede had benaderd. Maar ook Plaatselijke Belangen, jeugd- en sportverengingen hadden een uitnodiging ontvangen.

Sabine Uitslag, die de avond leidde, viste voor en tegenstanders van een aantal stellingen over het thema uit de zaal, die met elkaar over argumenten mochten overleggen en met de tegenpartij de discussie aangingen. De zaal mocht na afloop met rode en groene kaarten aangeven welke ‘partij’ gelijk had en de beste argumenten had. Lian Schoot-Uiterkamp van de GGD regio IJssel-Vecht, Edwin Dorland van politie IJsselland (taak veldchef Verkeer & Veiligheid) en wethouder Jos Elshof verzorgden de inleidingen.

De eerste stelling ‘Ouders zijn onwetend over alcoholgebruik en jongeren zijn onverstandig’ maakte al gelijk veel tongen los. Vooral over het punt in hoeverre ouders ‘onwetend’ zijn. Ze kijken toch tv, lezen toch kranten? Veel ‘keten’- waar ingedronken wordt – staan toch op het terrein van ouders? “Ouders hebben geen idee wat voor hoeveelheden hun kinderen naar binnen werken”, werd opgemerkt. Maar ook: “Is het niet het recht van de jongeren om te mogen experimenteren? Ze mógen toch onverstandig zijn?” Zo’n vijftig procent van de zaal bleek het eens met de stelling.

Ook de stelling ‘Supermarkten moeten hun verantwoordelijkheid nemen en geen Breezers en mixdrankjes meer verkopen” deed veel stof opwaaien en maakte bij één van de aanwezigen zelfs emotie los. “Als ik in de late uurtjes die jongeren over straat zie zwabberen denk ik: zou mijn kleinkind dat ook doen? Drankmisbruik doet me écht pijn! Al die drankjes moeten wat mij betreft direct uit de supermarkten!” Een meisje dat bij de C1000 had gewerkt, schetste de zaal hoe de flesjes alcohol uit de supermarkt soldaat worden gemaakt, voordat de jongelui naar disco Kabaal vertrekken. “Als de supermarkten het niet meer verkopen, moeten ze naar de slijter. Daar is wél meer sociale controle.”

Naast de prijzen van alcoholische dranken (zo werd bijvoorbeeld geopperd deze gelijk te trekken met die van de horeca) kwam ook het fenomeen ‘indrinken’ uitgebreid ter sprake. Gaat het nou om de gezelligheid, of is drank voor veel jongeren een doel op zich? Eén opmerkelijke uitspraak was dat niet alleen horeca-ondernemers bekeurd zouden moeten worden voor de verkoop van alcohol aan jongeren onder de zestien, maar óók de jongeren zélf.

Hoe dan ook: de medewerkster van de Baron, die in de pauze met een vol dienblad rondging, verzekerde dat er de hele avond geen druppel alcohol geschonken was aan de deelnemende jongeren. Maar dat was ‘voorschrift’. In verband met de voorbeeldfunctie…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.