gb herindeling moet duidelijk doel dienen

Wat vindt de partij GemeenteBelangen van schaalvergroting van gemeenten? “Gemeentelijke herindeling wordt naast vrijwillige herindelingen veelal van hogerhand opgelegd vanwege de vermeende grotere bestuurskracht van grotere gemeenten. Op veel terreinen werken gemeenten echter al samen, om zowel de bestuurskracht als de efficiency te vergroten. Er zijn kleine gemeenten met heel lage lasten (Dalfsen) maar ook met hoge (Olst-Wijhe), middelkleine gemeenten met lage lasten (Raalte) en grote gemeenten met hoge lasten (Enschede) en lage lasten (Zwolle). Dus de kosten voor de inwoners hangen niet per definitie samen met de omvang van de gemeente”, aldus de fractie van GB.

“Laat gemeenten aangeven op welke terreinen ze reeds samenwerken (en dus efficiëncyvoordelen behalen) en hoe tevreden hun inwoners zijn met de hoogte van de lokale lasten ten opzichte van het voorzieningenniveau en met hun gemeente-bestuur. Mocht uit dat alles blijken dat de inwoners van een gemeente baat zouden kunnen hebben bij herindeling, maak er dan in goed onderling overleg, werk van. Schaalvergroting moet dus een duidelijk doel dienen, geen schaalvergroting om de schaalvergroting.”

“Als het gaat om Raalte: De afgelopen herindeling (2001) leidde tot politieke instabiliteit en ambtelijk en bestuurlijk zijn we al jarenlang bezig met de nasleep ervan. De lokale lasten zijn voor de Heino’ers lager geworden, de Raaltenaren betalen een hogere prijs. Echter, we zijn er wel in geslaagd de gemeente Raalte nog steeds (ook al voor de herindeling) een gemeente te laten zijn met vrijwel de laagste lasten in de provincie bij een redelijk voorzieningenniveau.”

“Verder wordt er waar wenselijk goed samengewerkt met andere gemeenten, zoals bij het bestemmingsplan voor het buitengebied, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Wet Werk en Bijstand. Vanuit de positie van Raalte hebben we vooral eerst behoefte aan rust om op allerlei terreinen orde op zaken te kunnen stellen. Mochten omliggende gemeenten behoefte hebben aan meer samenwerking dan kan dat altijd. Zien ze duidelijke voordelen in opschaling en willen ze daar zelf echt werk van maken dan kunnen we dat natuurlijk altijd afwegen, maar het heeft bij ons geen prioriteit.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.