eerste reacties rookverbod valt niet zo slecht

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil roken per juli volgend jaar in alle horecagelegenheden verbieden. Hij bespreekt dat vrijdag in de ministerraad. Horeca Nederland had gevraagd het rookverbod in fases in te voeren. Cafés en disco’s pas in 2011, bijvoorbeeld. Maar dat valt volgens de minister niet te handhaven. Het rookverbod moet ook gaan gelden in coffeeshops en sportkantines.

Wat vinden Sallandse horeca-ondernemers? Salland Centraal stuurde ze gisteren rond 23.00 uur allemaal een mail (voor zover het adres makkelijk traceerbaar was) en vroeg wat ze er als ondernemer van vinden, wat het personeel vindt en wat de klant er van zegt. De eerste twee antwoorden kwamen vannacht al binnen.

De Bagatelle houdt niet zo van verboden, “maar het lost wel veel irritaties op. Klanten zijn over het algemeen positief over het verbod. Voor personeel verandert er niet zo heel veel, want In personeelsruimtes en keukens wordt al acht jaar niet meer gerookt. Verder zie je in landen waar een rookverbod geldt dat er vooral positieve bijkomstigheden zijn. De kleren stinken niet meer als je thuis komt. Rokers komen vaker en meer in contact met andere mensen. Ondernemers worden inventief in het creëren van half binnen-half buiten ruimtes waar het prima vertoeven is.”

Rob van Klinken van Schnitzelrestaurant Tirol: “Ik denk niet dat het roken veel invloed heeft op de omzet, het zal alleen wel even wennen zijn. Aan de ene kant geeft het veel duidelijkheid maar aan de andere kant zal het er niet gezelliger op worden omdat de rokers veelal toch naar buiten gaan om een peuk op te steken.” Reacties van klanten zijn bij Tirol tweeledig: “De niet-rokers zeggen ‘eindelijk’, de rokers vinden het allemaal maar onzin. Ons personeel maakt het allemaal niet veel uit, de meerderheid rookt. Voor hen zal het wel even wennen zijn als er straks niet meer in de kantine gerookt mag worden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.