drankverkoop in zuipketen aan banden

De Voedsel-en Warenautoriteit (VWA) gaat strenger optreden tegen zogenoemde ‘zuipketen’ op het platteland. Dat heeft de VWA gisteren bekend gemaakt. Als bekend wint het indrinken sterk aan populariteit, vooral in plattelandsgemeenten zoals in Salland. Harold Oosterlaar van De Leeren Lampe verwacht dat die populariteit alleen nog maar zal toenemen als je in het café en in de disco straks niet meer mag roken.

De VWA heeft tachtig controleurs. Tien daarvan werken in de regio Noord en Oost Nederland. Oosterlaar suggereerde het van de week al: Of je daar als bezitter van een keet nu zo bang van moet zijn… Maar toch, de controle van keten gaat na de zomer in. Tien gemeenten worden specifiek in de gaten gehouden. Of daar een Sallandse gemeente bij hoort is niet bekend. We hebben die vraag al wel bij de Raalter wethouder Elshof neergelegd. Hij wil immers het drankgebruik onder jongeren in zijn gemeente drastisch beperken.

In heel Nederland zijn minimaal 1500 indrinkketen, waarvan de naam steeds vaker richting zuipkeet gaat en dat is vast niet als koosnaampje bedoeld. Hoewel, een snel aan populariteit winnend spelletje in het uitgaansleven schijnt ‘comazuipen’ te zijn. Jongeren proberen dan in korte tijd zo veel te drinken dat ze er van in coma raken.

Maar hoe pak je die zuipketen aan? Ze staan vaak op privé-terrein en dan kun je er niet veel aan doen, is vaak het verweer. Maar de rechtbank van Zutphen heeft recent uitspraak gedaan in een zaak waarbij de verkoop van drank aan bezoekers van een keet strafbaar gesteld werd, omdat de koper te jong was. Daarmee is door de rechter bepaald dat verkoop van drank in keten aan reguliere wettelijke regels verbonden is. Drank verkopen aan mensen onder de 16 is dus ook in keten verboden. Sterke drank mag alleen aan 18 jaar en ouder worden verkocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.