deze regio heeft de beste hulpverleners

Niet dat we het aanbevelen, maar als je dan toch een ernstig ongeval krijgt, kun je dat het best maar dicht bij huis krijgen. Want de hulpverlening die je in Salland krijgt is de beste van heel Nederland. ‘Ons’ SIGMA-team is zaterdag namelijk landelijk kampioen geworden bij een wedstrijd aan de Wythmenerplas. SIGMA staat voor een Snelle Inzetbare Groep voor Medische Assistentie. De teams worden ingezet bij grote ongevallen en rampen waarbij een gecoördineerde inzet van hulpverleners is vereist.

De SIGMA-vrijwilligers nemen niet direct medisch werk over. Ze doen voorbereidend werk, assisteren de ambulance-verpleegkundige bij de behandeling, helpen met het transport van gewonden en blijven bij een patiënt als die even op vervoer moet wachten. Vrijwillig en toch professioneel. Iedere regio in Nederland heeft één of meerdere van dit soort teams. SIGMA’s volgen een uitgebreid opleidings- en oefenprogramma om goed voorbereid te zijn op een inzet tijdens een calamiteit.

De SIGMA-wedstrijd was aan de Wythmenerplas in Zwolle. Onder een stralende zon speelde de wedstrijd zich af, verdeeld over vijf elementen. SIGMA´s werden getest op de behandeling van licht gewonden, de assistentie van ambulancepersoneel en reddingsbrigade bij de hulpverlening aan drenkelingen; de kennis van de Advanced Life Support (ALS) koffer, waarmee alle mogelijke levensgevaarlijke verwondingen behandeld kunnen worden. Een casus, waarbij de SIGMA’s daadwerkelijke medische assistentie leveren en een theorietoets en als laatste de opdracht om te laten zien dat iedereen een hecht team is. Het team uit de regio IJssel-Vecht bleek uiteindelijk de beste te zijn, voor het team uit de regio Drenthe (tweede) en het team uit Zuid Limburg, die op de derde plaats eindigde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.