brandweer overweegt sanctie bij loos alarm

De Raalter brandweer overweegt geldsancties als ze voor niets moet uitrukken. Salland Centraal was gisteren bij zo’n loos alarm en vroeg zich af of dat vaak voorkomt. En wat blijkt? In negentig procent van de gevallen is het loos alarm.

In Nederland wordt door sommige brandweerkorpsen gebruik gemaakt van rode en gele kaarten voor loze meldingen. De Raalter brandweer zoekt ook naar middelen, “want veel mensen denken niet na.” Bij een rode kaart komt de brandweer bij een melding niet meer langs. Hoe denkt de brandweer in Raalte over zo’n regeling?

“We hebben het er wel eens over gehad”, vertelt de Raalter commandant Gerrit Euvelman. “We willen aan het eind van het jaar met de gemeente om tafel.” Daarbij zet Euvelman niet in op gele en rode kaarten. “Ik denk dat strengere geldsancties beter helpen. Maar het allerbelangrijkste is dat er betere voorlichting komt.”

De brandweer in Raalte gaat in 90 procent van de alarmeringen voor niets met gillende sirenes op pad. Dus gebeurt het vaak dat brandweerlieden voor niets hun reguliere werk met spoed verlaten. Met de hoge snelheid lopen ze risico’s in het verkeer en er worden onkosten gemaakt.

Euvelman: “Hoe het komt dat het cijfer liefst 90 procent bedraagt? Dan staat er iemand te roken of te lassen onder een melder. Zoiets mag eigenlijk nooit plaats vinden, maar mensen denken gewoon niet goed na. Eigenaren van panden moeten daarom meer bewust worden van dit soort ongepast gedrag. Ze zorgen voor materiële kosten en bovendien ontstaat er een gevaarlijke situatie. Stel dat ergens anders echte brand uitbreekt!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.