uniek zomertalingnest en acht kievitseieren

Loop je als weidevogelbeschermer aan de Gravenweg onder Lierderholthuis minitieus de weilanden af te speuren naar nesten die beschermd moeten worden, kom je een kievitsnest tegen met maar liefst acht eieren er in. Ben je dan blij? Wim Overkamp, Douwe van de Belt en Johan Hulsman waren vooral verrast. Want de kievit legt maar vier eieren per nest.

Nader onderzoek van de eieren verklaarde het vrijdag aangetroffen probleem. Vermoedelijk hebben twee kieviten hun eieren in het zelfde nest gelegd. Wim Overkamp: “Kieviten, maar ook de andere weidevogels, passen de kleur van hun eieren aan, aan de ondergrond. Ze hebben dus per vogel een iets andere tint. Vier van de eieren waren iets donkerder.”

De unieke ontdekking werd gedaan dankzij een tip van de broer van landeigenaar Marten Olthof. Maar daarmee was het feest vrijdag nog niet afgelopen. Hulsman vond aan de Soestwetering een nest van een zomertaling. “Heel uniek”, aldus Hulsman. ‘’Vorig jaar is er in heel Overijssel maar één nest van de zomertaling geregistreerd.”

Er zijn steeds meer landbouwers die in deze tijd van nesten bouwen en land bewerken tegelijk, rekening houden met de nesten op akkerland en weiland. Overkamp kent er de positieve resultaten van. “Nu al zijn er door onze groep Bezuiden de Vecht zestig nesten van grutto, wulp en tureluur gevonden. Dat was het doel van de twintig boeren die de nestzoekers op hun land toelaten. Als er een nest gevonden is, laten ze bij het maaien stroken gras van twintig bij vijftig meter staan voor de vogels.”

Is er nog één probleem op te lossen: welke kievit gaat de acht eieren uitbroeden?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.