uitgebreide 5 mei viering in dorpshuus heino

De Stichting Dorpshuus Heino heeft, op verzoek van het Dokter Doyerfonds Heino, het initiatief genomen om in Heino een 5 mei-viering op touw te zetten. Alle evenementen die georganiseerd worden – een expositie, films, optredens en een fietstocht – staan in relatie met (de herdenking van) de Tweede Wereldoorlog. De activiteiten vinden tussen 10.00 en 18.00 uur in het (beoogde) Dorpshuus op het Marktplein plaats.

Zo wordt in samenwerking met de vereniging voor Heemkunde Omheining in het voormalige gemeentehuis een interessante expositie gehouden met voorwerpen over de Tweede Wereldoorlog. Kristiaan Garssen, die twee jaar geleden in Heino zijn ‘Collectie Nederland 1940-1945’ exposeerde, heeft eveneens materiaal beschikbaar gesteld. “Iedereen is razend enthousiast”, aldus Ed van der Schaaf, voorzitter van de Stichting Dorpshuus Heino. “Zo heeft zich iemand bij ons aangemeld die een prachtige collectie helmen heeft, die nog dateren uit de Tweede Wereldoorlog; originele Duitse, Nederlandse, Amerikaanse en Engelse modellen. Een ander heeft spontaan zijn modelvliegtuigjes ingebracht, die gemaakt werden naar voorbeeld van de vliegtuigen die dienst hebben gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog.”

Evenzeer de moeite waard zijn de films die doorlopend vertoond worden over Heino in oorlogstijd, de intocht van de Canadezen in 1995 en de film ‘Welcome again veterans’ uit 2000. Daarnaast wordt (ieder vol uur) de zestig minuten durende film ‘Nightbomber’ vertoond, waarin de voorbereiding en uitvoering van de bombardementsvluchten vanuit Engeland naar Duitsland centraal staan. In het Dorpshuus is een bibliotheek ingericht, waar onder meer de hele serie over de oorlog van prof. L. De Jong ter inzage ligt en vijftig andere interessante naslagwerken. Salonorkest Spoom zorgt voor muzikale omlijsting en speelt (tot 16.30 uur) sfeervolle melodieën uit de jaren veertig/vijftig.

Met hulp van Fietstoerclub Heikera is een 32 kilometer lange Bevrijdingsfietstocht uitgezet rondom Heino. De fietsers, die een routebeschrijving meekrijgen, worden langs bijzondere locaties geleid, die verband houden met de oorlogsjaren. Deelnemers kunnen tussen 10.00 en 12.00 uur van start gaan bij het Dorpshuus. De kosten bedragen 2,50 euro per persoon en voor alle deelnemers, die muzikaal onthaald worden, ligt na afloop een herinnering klaar.

De 5 mei viering is één van de activiteiten die de stichting ontplooit om het Dorpshuus onder de aandacht te brengen. Eerder maakte de stichting zich al sterk voor het organiseren van een Nieuwjaarsfeest en een avonddriedaagse. Voor de avonddriedaagse, die 8 mei van start gaat, kan men zich diezelfde dag nog inschrijven tot 18.00 uur. Inmiddels hebben zich al meer dan 500 personen aangemeld. Van der Schaaf verwacht rond de zomer bericht te krijgen of – en in welke vorm – het Dorpshuus Heino haalbaar is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.