tocht heinoer te volgen via salland centraal

De 56-jarige Wim Koeslag uit Heino is vorige week maandag (14 mei) vertrokken, om van zijn droom werkelijkheid te maken: in zijn eentje een 1600 kilometer lange voettocht maken naar het hoge Noorden. Plaats van bestemming is het gehuchtje Felle in Zuid-Noorwegen. Speciaal voor Salland Centraal houdt Koeslag een dagboek bij. Vandaag blikt de Heinoër terug op zijn eerste week.

“Mijn eerste wandelweek zit erop. Maandag 14 mei liep ik tegen half elf het dorp Heino uit richting Dalfsen. Bij De Witte Gans kon ik het Maarten van Rossumpad naar Ommen volgen en daar ben ik op het Vechtdalpad overgestapt. Het Sallandse landschap is welbekend, al lopende zie en hoor ik toch weer meer. Bijvoorbeeld het pad bij Vilsteren, mooi, glooiend, bos en een stukje hei. Langs de Regge en later langs de Vecht. Mijn eerste overnachting is in Junne bij de familie Hesselink. Gerrit Jan Hesselink heeft het één en ander geschreven over de buurtschap en hij heeft me er ook over verteld.

De volgende dag loop ik door het natuurreservaat Junne. Enige tijd hoor ik alleen vogels en is er verder alleen rust. Ik kom langs een Vechtarm (de rivier, begrijpt u wel) en loop over het campingterrein De Roos dat hier ontzettend mooi ligt. Vandaag is Gramsbergen mijn eindbestemming. Langzaam aan verandert het landschap. Bij Hardenberg wordt het vlakker en wijder. Het Vechtdalpad loopt door het Engelandsbos naar Amerveen en dan is het nog even naar Gramsbergen.

De derde dag volg ik het smokkelpad naar Laar en dan moet ik een eigen route naar Emlichheim bepalen. In deze plaats kan ik op het Noaberpad overstappen. ’s Middags word ik tweemaal door forse buien verrast. Daarna trekt het helemaal open. Na een stukje Duitsland kom ik weer vlakbij Schoonebeek in Nederland terug. In Schoonebeek heb ik mijn volgende rustplek.

Ik volg nu het Noaberpad. De volgende stop heb ik in Zwartemeer gepland. Ik kom door het natuurreservaat Bargerveen. Een zeer aanbevelens waardig gebied om te fietsen of te lopen. Er wordt veel aandacht aan de vormgeving besteed. Vanuit Zwartemeer ga ik naar Ter Apel. Voor een belangrijk deel loopt het pad door of over het veen. Ruimte, weidsheid, uitgestrektheid, bij Ter Apel verandert het en wordt het bosachtig. Ik overnacht tegenover het klooster van Ter Apel, een mooi, rustgevende plek.

Zaterdag loop ik het pad naar Bourtange. Het landschap is wisselend met veen, heide en bos. Het is boeiend en mooi. Bourtange is een bekend vestingstadje en het trekt veel publiek. Het heeft een lange geschiedenis en nu mag het zijn bruggen open laten staan voor de talrijke bezoekers. Vandaag (zondag, red.) heb ik een rustdag. Ik heb ongeveer 170 kilometers onder de schoenen door gehad. Het begint allemaal te wennen. Ik voel me vrij en ontspannen. Ik groet u vanaf een zonnig terras nabij Bourtange.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.