rattenvangers raalte noord niet gehoord

Omwonenden van een sloot in Raalte Noord, die langs de Patrijs en de Lijster loopt, klagen steen en been over rattenoverlast. De ratten hebben zich vermoedelijk in de sloot genesteld vanwege de lage stand van het water en slecht onderhoud aan zowel de sloot, de beschoeiingen als de taluds (schuine kanten langs de sloot). Aangezien de gemeente vooralsnog geen actie heeft ondernomen, hebben de omwonenden zelf al acht ratten gevangen.

“Ik woon hier nu zes jaar aan de Reiger en in die tijd is de toestand van dat water, de beschoeiingen en de taluds steeds slechter geworden”, zegt Bert Holtmaat, wiens tuin aan het water grenst. Samen met buurman Tonnie Pereboom, die aan de andere kant van het water woont, heeft Holtmaat al acht ratten gevangen. “Ze lopen hier gewoon over het slib. Die ratten hoeven niet eens te zwemmen, want zo vuil is die sloot hier wel.” De rattenvangers hebben al meerdere malen contact gehad met de gemeente, maar die wijzen steeds naar het Waterschap Groot Salland.

“Er zijn de afgelopen periode bij ons inderdaad meerdere meldingen binnengekomen van rattenoverlast. En wij zijn er ook weldegelijk mee bezig, maar het is even de vraag waar het probleem ligt”, zegt gemeentewoordvoerder Marc Slagter. “Als de ratten namelijk uit het water komen, dan is het een zaak voor het Waterschap. Die zijn verantwoordelijk voor de sloot. Als de dieren vooral op openbare ruimte voor problemen zorgen, dan komt de gemeente in beeld. Daarnaast is het ook nog mogelijk dat iemand op privéterrein rotzooi heeft liggen waar de ratten op af komen. Dat zijn allemaal verschillende aspecten waar we momenteel naar aan het kijken zijn.”

Volgens Holtmaat en Pereboom blijft het vooral bij kijken, want de gemeente laat zich niet zien of horen, hetgeen beide heren een kwalijke zaak vinden.

De ratten laten de discussie ondertussen aan zich voorbij gaan en blijven voor overlast zorgen. “Ze maken hier gigantische gaten onder de struiken en lopen ook regelmatig door de tuin. Mijn vrouw zag laatst opeens een hele grote rat voorbij komen, terwijl ze rustig in de tuin zat. Nou, daar word je echt niet vrolijk van”, aldus Holtmaat. Zelfs in een tuin, op grotere afstand van de sloot, zat onlangs een grote rat. “De grootste rat die we hebben gevangen was ruim twintig centimeter en dan heb ik het nog niet over de lange staart.”

Volgens Pereboom heeft de gemeente op een gegeven moment aangeboden om een rattenvanger langs te sturen. “Maar die moest dan wel 30 euro per bezoek kosten”,vertelt Holtmaat. “Dat loopt dus aardig in de papieren, want gemiddeld zou zo’n rattenvanger dan twee keer per week moeten komen.” De omwonenden zijn van mening dat de gemeente voor deze kosten moet opdraaien, maar daar heeft de gemeente geen oren naar. “Dus toen hebben wij uiteindelijk zelf toestemming gekregen om de ratten te vangen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.