politie voor alcoholverbod in supermarkten

De verkoop van alcohol verbieden in supermarkten en de leeftijdsgrens optrekken naar 18 jaar? Van de politie mag het. Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van de politieregio IJsseland juicht het plan, waarmee minister Ter Horst van de week kwam, zelfs toe. Zijn voorlichter Wim Dierkx: “Wij zijn er voor opsporing en handhaving. Als je de verkooppunten sterk vermindert en de leeftijd ophoogt, wordt dat werk een stuk makkelijker.”

De politie is één van de partijen die mee doet aan een breed opgezette campagne die er toe moet leiden dat jongeren minder en op latere leeftijd alcohol gaan drinken. Die campagne ging op 7 mei van start in alle Sallandse gemeenten, de Kop van Overijssel en Zwolle. Insteek van de politie is de pakkans vergroten. Opsporen en aanhouden dus.

Dierkx: “Daarbij zetten we in op excessen. We zijn geen politiestaat, dus we zitten niet overal honderd procent bovenop. Maar als we uit de samenleving horen dat het ergens uit de hand loopt, kunnen we gericht optreden. Dat geldt voor café’s, disco’s en winkels. Ik kan je vertellen dat ze daar niet op overtredingen zitten te wachten, want dan wordt het een economisch delict. Dat zijn geen kinderachtige boetes. Je moet dan heel wat verkopen, wil je dat terugverdienen.”

Dierkx geeft overigens toe dat een daling van vijf procent aan incidenten, zoals in het convenant afgesproken is, helemaal niet kan. Niet omdat een daling er niet in zit, maar omdat de cijfers tot heden gewoonweg niet geregistreerd zijn. “En van een getal dat je niet kent, kun je geen vijf procent afhalen”, is de simpele constatering van Dierkx.

Volgens hem mág de politie op dit moment zelfs niet eens in alle gevallen drankgebruik registeren. “Daar zul je toch eerst de wet voor moeten aanpassen. Je mag in dit land de hele boel kort en klein slaan, maar als we dan als politie een bloedproef willen afnemen, moeten we toch eerst toestemming van justitie vragen. Alleen in het verkeer mogen we iedereen testen op alcoholgebruik.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.