opvallend veel mannen in wereldwinkel

Eerlijke handel en een leefbaar loon voor de producenten in de derde wereldlanden leeft. In de Wereldwinkel aan de Stationsstraat in Raalte was dat zaterdag merkbaar tijdens de ‘World Fair Trade Day’. De combinatie met Moederdag zorgde deze dag voor een goede verkoop en veel aandacht. Opvallend veel mannen (met kinderen) zochten en vonden een passend cadeau. Met een ernstig gezicht stond een jongetje bij de ‘Zunde Arts’ artikelen. “Zou mamma dat mooi vinden?” Hij vond het zelf in elk geval prachtig en zocht een kleurige gekko, gemaakt van kralen en draad, uit.

Het verhaal achter deze artikelen stond centraal tijdens de fair trade dag. Zunde Arts is een bedrijfje van twee voormalige straatjongens, Wellington en Tinashe, die nu 19 en 20 jaar zijn. Toen de jongens nog op straat woonden waren zij te vinden in het park van Harare, waar zij streetwire en kaarten verkochten aan toeristen. In dit park zijn zij in 2002 ontdekt door importeur Gone Arty, die producten van hen is gaan afnemen. Door de handel aan de Wereldwinkels hebben zij de straat verlaten. Zij wonen en werken nu in een huis. Ze kunnen leven van de orders die ze vanuit Nederland krijgen.

De speciaal voor Moederdag gemaakte theeboeketten waren een geliefd cadeau. De riskja reed niet door het dorp, maar stond voor de winkel waar kinderen, die zich lieten schminken, op de foto mochten. Aan de fotowedstrijd ‘My Fair Trade World’ voor de jeugd hebben de afgelopen weken circa 25 kinderen en twee scholen meegedaan. De individuele prijzen worden zaterdag 19 mei om 11.00 uur in de wereldwinkel bekend gemaakt. Alle winnaars van plaatselijke Wereldwinkels in Nederland doen vervolgens mee in de Europese competitie. Uit alle Europese inzendingen worden ook weer drie winnaars gekozen. Zij maken kans op een digitale camera met draagbare printer (eerste prijs), een digitale camera (tweede prijs) of een mp3 speler (derde prijs).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.