nieuwe autoband voor stuk minder lawaai

‘Het wordt de helft stiller op de weg’, is de naam van een overheidscampagne die woensdag van start is gegaan. Drie keer raden wat het doel van de campagne is: het moet de helft stiller worden. Dat gaat vooral gebeuren door banden te gebruiken die de helft minder lawaai maken.

Volgens milieu-minister Cramer zijn die banden al lang op de markt, maar weet de consument het niet en bieden bandenverkopers ze niet bij voorrang aan. Salland Centraal belde vanmorgen met de Raalter vestiging van Euromaster, de grootste bandenverkoper van Europa. Daar hadden ze gisteren het nieuws ook gezien. “Maar we hebben hier geen idee over welke banden ze het hebben”, aldus een woordvoerder. “We verkopen in principe alle banden. Maar van deze banden hebben we hier nog nooit gehoord. En je zou haast zeggen: dan bestaan ze ook niet. Want leveranciers hebben er natuurlijk alle belang bij dat wij hun banden verkopen. Die zorgen heus wel dat we op de hoogte blijven.”

Ook bij Automat weten ze niet over welke banden het moet gaan. Daar gaan ze er onderzoek naar doen. Mochten ze gevonden worden, dan zal Salland Centraal er uiteraard melding van maken.

Toch is het idee van minder geluid producerende banden niet gek. “Als je daarmee de helft van het geluid kunt weghalen, lijkt het alsof er de helft minder verkeer langs komt”, aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. “Het rollen van banden over het asfalt produceert veel geluid. Vanaf 40 kilometer per uur is het rolgeluid van banden zelfs harder dan het geluid van de motor. Als alle personen- en vrachtauto’s op stille banden zouden rijden, neemt het geluid van auto’s af met bijna drie decibel, dat is bijna de helft minder geluid.”

Om het goede voorbeeld te geven wordt een aantal minister-auto’s voorzien van die geluidarme banden. Die banden scoren overigens even goed op veiligheid en levensduur als gewone banden en zijn niet duurder. “Via de campagne wordt hier landelijke bekendheid aan gegeven”, aldus Rijkswaterstaat. Voor meer informatie kijk op staging2.destilleband.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.