minder zwerfafval op straat lukt dat

De gemeente Raalte wil van haar zwerfafval af, daar is ook een mooi plan van aanpak voor geschreven. Maar of het allemaal helpt… Burgemeester en wethouders zeggen van wel. Ze vinden dat er een voortvarende start gemaakt is met een schoner gemeente Raalte. Maar troep langs de weg en niet optreden van de politie zeggen anders: er is nog niet zo veel veranderd sinds november 2006, toen de campagne ‘Zwerfvuil in Raalte: een schone toekomst’ van start ging.

Op papier klopt het actieplan wel zo’n beetje. Er moet subsidie komen voor goede burgerinitiatieven. De politie moet verbaliserend optreden. Scholieren worden met de neus op de feiten gedrukt bij een natuurdag. Straten en plantsoenen moeten vaker schoon worden gemaakt. Maar wat komt daar in de praktijk van terecht? Loop eens langs de schoolroutes en je kunt moeilijk volhouden dat het daar schoon is. Scholieren bewust laten worden van straatvuil lijk je niet te verwezenlijken met aandacht op één natuurdag per jaar, voor één leerjaar in het basisonderwijs.

Plantsoenen kun je aan de ene kant schoon houden, als je aan de andere kant het gras ongelimiteerd laat groeien, creëer je niet echt het ‘laten we dit hier schoon houden’-gedrag. De politie heeft geen manschappen om verbaliserend op te treden tegen mensen die verpakkingsmateriaal tot zwerfvuil maken. Dat zijn allemaal geen meningen van Salland Centraal, dat zijn geluiden van betrokken mensen.

En de gemeenteraad vergadert er als papieren tijgers over verder. 7 Juni komt aan de orde of er nog gediscussieerd moet worden over hoe schoon de centra van de verschillende dorpen van de gemeente moeten zijn, hoe schoon een berm moet zijn, hoe schoon het in de plantsoenen moet zijn. En of je daar dan een 7 of een 8 voor geeft. Althans, de raad wil daar over discussiëren. Burgemeester en wethouders hebben daar helemaal geen zin in. Die vinden dat het allemaal al duidelijk genoeg is. Schoon is schoon.

Burgers en verenigingen die intussen met eigen plannen komen voor schoonmaken van de buurt of van het verenigingsterrein, krijgen trouwens wel gratis prikstokken en vuilniszakken te leen. De troep afleveren bij de gemeentelijke strotplaats kost ook niets. Nog een tip die Salland Centraal binnen kreeg: “haal die rare blikvangers langs het fietspad weg. Je leert er van dat je afval zo maar van je af kunt gooien. We moesten met z’n allen weer leren afval netjes mee naar huis te nemen en het daar in de afvalbak gooien.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.