maatjesdag jaarlijkse haringuitje van salland

In hartje Salland wordt vrijdag 8 juni vanaf 17.00 uur, in het kader van ‘Maatjesdag’, niet het eerste maar het tweede haringvaatje aangeboden. De opbrengst van de veiling komt ten goede aan het Ronald McDonald Huis in Zwolle. ‘Maatjesdag’ is een initiatief van de Stichting Horeca Actief. De onlangs opgerichte stichting gaat openbare activiteiten organiseren om Salland en omringende steden leefbaar te houden voor ondernemers en burgers.

In het verleden werd er regelmatig gevraagd om bijzondere activiteiten, die vaak niet openbaar en zomaar te organiseren zijn. Diverse horecaondernemers in Salland hebben elkaar daarop uitgenodigd, om in een brainstormbijeenkomst hun wensen te inventariseren. Op basis van deze bijeenkomst is er een projectgroep van betrokken en gemotiveerde deelnemers ontstaan. Door middel van het oprichten van een stichting en de samenwerking die daardoor ontstaat, moet het organiseren van deze bijzondere activiteiten wel mogelijk zijn. Het startschot wordt gegeven met ‘Maatjesdag’ het jaarlijks terugkerende haringuitje van Salland.

Aan de haringvisserij gaat een lange geschiedenis vooraf. Maar de feestelijkheden rond het begin van de haringvisserij zijn echter nog niet zo oud. Sinds 1947 heeft de welbekende ‘Vlaggetjesdag’ pas een officiële betekenis gekregen. De Stichting Horeca Actief schenkt vanaf nu ook in Salland aandacht aan de haringvast, met als naam ‘Maatjesdag’ en slogan ‘het jaarlijkse haringuitje’. Ieder jaar wordt niet aan de kust, maar in de binnenlanden van Nederland, in het Sallandse Raalte , het tweede haringvaatje aangeboden. De opbrengst van dit vaatje wordt geschonken aan een goed doel. In een business to business entourage met muziek, drank en uiteraard haring wordt de Hollandse nieuwe gepresenteerd.

Voor de allereerste editie van ‘Maatjesdag’ is de keuze van het goede doel gevallen op het Ronald McDonald Huis in Zwolle, dat te vinden is aan de Dr. Hengeveldweg 5 op ongeveer vijf minuten loopafstand van de Isala Klinieken locatie Sophia. Het Huis is in 2003 in gebruik genomen en biedt een gastvrij verblijf aan ouders of verzorgers, broertjes en zusjes van zieke kinderen die in de Isala Klinieken (locatie Weezenlanden of locatie Sophia) zijn opgenomen. Aangezien het Ronald McDonald Huis in Zwolle, evenals alle andere Ronald McDonald Huizen, geen overheidssteun krijgt, is het volledig afhankelijk van giften en donaties van particulieren, bedrijven, instellingen en scholen. De Stichting Horeca Actief steunt het Ronald McDonald Huis in Zwolle dan ook graag.

De eerste ‘Maatjesdag’ wordt gehouden op vrijdag 8 juni in de haringtent van Hotel De Zwaan in Raalte. Vanaf 17.00 uur zal daar dus niet het eerste, maar het tweede haringvaatje worden geveild, ten bate van het Ronald McDonald Huis in Zwolle. Voor meer informatie over de Stichting Horeca Actief en ‘Maatjesdag’ kijk op staging2.horeca-actief.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.