lagerhuisdebat over jeugd en alcohol

In samenwerking met GGD regio IJsselland en politie IJsselland organiseert het CDA Raalte, dinsdag 5 juni in café De Baron aan de Canadastraat 10 in Heino, een lagerhuisdebat over het thema jeugd en alcohol. De avond begint om 20.00 uur en is vrij toegankelijk en iedereen mag meedoen.

“Jongeren onder de 18 jaar mogen geen drank meer kopen”, heeft Guusje ter Horst, minister van Binnenlandse Zaken, gezegd. Driekwart van de Nederlanders is voorstander van een verbod op de verkoop van alcohol aan minderjarige jongeren in supermarkten, cafés en discotheken, blijkt uit een enquête van TNS/NIPO in opdracht van RTL nieuws. Centrale vraag in het lagerhuisdebat is: ‘Welk antwoord moet de lokale politiek geven?’ De avond wordt geleid door Sabine Uitslag.

Bij negentig procent van de aanhoudingen en misdrijven in de avonduren in de regio IJsselland is drankgebruik in het spel. “Daar maak ik me ernstig zorgen over”, zegt Pieter Jaap Aalbersberg, hoofdcommissaris van de politie IJsselland. Korpsbeheerder Henk Jan Meijer (burgemeester van Zwolle) wil weten wat de beste aanpak is voor de problematiek van de bekende drankketen op het platteland. “In 2006 zouden jongeren doordeweeks gemiddeld 3 á 4 glazen drinken; nu zou dat aantal zijn gestegen tot 3,9. In het weekend dronken ze volgens de onderzoekers vorig jaar nog 6,1 glazen en nu zouden ze er gemiddeld 6,8 drinken.”

Bij de GGD zien ze wat drank met jongeren doet. Ouders zijn te tolerant, vindt de instelling. Bij het CDA Raalte kijken ze er niet van op als er over een jaar of tien, vijftien speciale Korsakov-instituten voor 30- tot 35-jarigen nodig zijn. “Als je ziet hoeveel schade drank toebrengt, dan kun je niet anders dan het roer omgooien”, vindt CDA-wethouder Jos Elshof.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.