koolzaad steeds populairder bij boeren

De interesse bij boeren voor het gewas koolzaad wordt steeds groter. Dat stelt Anton Kleverkamp, voorzitter van de vorig jaar opgerichte Koolzaadtelersvereniging Oost-Nederland. “Het is niet alleen een mooi gewas, het rendement van het telen van koolzaad is ook goed.”

Uit het zaad wordt olie getrokken die vele toepassingen heeft. Van koolzaadolie kan bijvoorbeeld biodiesel worden gemaakt. Daarnaast kan het ook in pure vorm of vermengd met dieselolie in (aangepaste) dieselmotoren worden gebruikt. Maar de olie is niet het enige voordeel van het telen van koolzaad. “De opbrengst van het ‘volggewas’ ligt vaak tien procent hoger. Oftewel, als je na het telen van koolzaad bijvoorbeeld tarwe gaat verbouwen, is het rendement veel beter.” Dat komt volgens Kleverkamp, omdat koolzaad diep wortelt. En dat heeft dan weer een positief effect op de structuur van de grond.

In de regio Salland stond de afgelopen maand langs de Schoonhetenseweg in Schoonheten koolzaad in bloei, maar inmiddels is het helgele gewas bijna uitgebloeid. “Dit jaar stond het koolzaad al heel vroeg in bloei, omdat we bijna geen winter hebben gehad. Normaal gesproken begint het gewas eind april pas te bloeien”, aldus Kleverkamp.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.