jeugd uit belgie en duitsland actief bij rohda

Rohda Raalte ontvangt het Hemelvaartweekend op vrijdag 18 en zaterdag 19 mei zo’n 800 jongeren voor het KroeseWevers Salland Cup-toernooi. De jongens en meiden komen dit jaar uit ondermeer Duitsland en België, maar ook uit Katwijk en Hilvarenbeek. Dichterbij hebben clubs als Heino en Wijhe zich ingeschreven.

De ervaring heeft inmiddels geleerd dat het niet de minste voetballers tussen 9 en 18 jaar zijn die naar Raalte komen. Je reist per slot van rekening geen honderden kilometers voor je sport, als je er niets van kunt. Voor de liefhebber dus reden genoeg om daags na Hemelvaart naar de Rohdavelden te dauwtrappen.

Lier, Middelkerk, Leuven, Duisburg, Wolfsdonk, Rödinghausen, Wentorf, Barnstorf, Rheine, Ennepetal zijn zo maar wat plaatsnamen waar jeugdige voetballers al uitzien naar hun voetbalreis naar Rohda Raalte. Waar ze zeker te weten een goed onthaal zullen krijgen. Rohda organiseert het internationale toernooi immers al voor de derde keer, dus van kinderziektes – die er zichtbaar trouwens nooit zijn geweest – is geen enkele sprake meer.

De Rohda-verantwoordelijken Henri Marsman en Erna Smit durven daar hun handen wel voor in het vuur te steken. Ze worden in de organisatie overigens gesteund door Euro-Sportring. Dat is een Europese organisatie die voor tal van toernooien in heel Europa zorgt. Bij Rohda kunnen ze terecht met 50 teams. Simpelweg omdat er op de beschikbare velden niet meer wedstrijden te plannen zijn in toernooitijd.

Tussen de 150 en 175 mensen zijn gedurende het toernooi actief om alles op rolletjes te laten verlopen. Dat gaat van personeel achter de bar in de kantine tot de bezetting van de veldposten. “Daarnaast hebben we een groot aantal officiële KNVB-scheidsrechters nodig om alle wedstrijden in goede banen te leiden.” Euro-Sportring zorgt voor onderdak voor al die achthonderd voetballers. Vierhonderd komen er uit het buitenland. Maar de Nederlandse deelnemers komen meestal ook niet van dichtbij. Je rijdt ’s avonds niet even terug naar Katwijk. De meesten slapen in het Summercamp in Heino, het vroegere kamp Schaarshoek.

Vrijdag 18 mei om 09.00 uur rolt de bal voor het eerst. Die dag tot 17.00 uur en zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur werken de achthonderd deelnemers hun speelschema’s af. Er is niet een vast tijdstip voor een leeftijd, altijd speelt op ieder niveau wel een team. Op vrijdag zijn de poulewedstrijden. Op zaterdag de play-offs en de finales.

De parade, het moment dat alle teams elkaar ontmoeten, kennismaken met elkaar, met Rohda en met Raalte, is vrijdag 18 mei om 12.30 uur. Marsman en Smit vinden dat ieder jaar weer een hoogtepunt. “Omdat het internationaal is, heeft dat moment toch altijd een extra waarde. Maar vlak de prijsuitreiking zaterdag om kwart over vier niet uit. Dat is altijd een soort van afscheid en ook dat is op internationaal niveau altijd indrukwekkender dan wanneer de teams weer terug rijden naar Ommen of Zwolle.” Dat doen ze dit jaar trouwens per team met een speciaal voor het toernooi gedrukt t-shirt, beschikbaar gesteld door Elco Handelsonderneming uit Raalte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.