hoogeboom maakt riolering lekdicht met kous

Vrijdag nog even de laatste hand er aan leggen en dan is de riolering langs de Ceintuurbaan weer helemaal lekvrij. Dat is voor Raalter begrippen met een nieuwe werkwijze gedaan. In de oude en kapotte riolering is een nieuwe binnenleiding geschoven. Dat lijkt een simpel klusje en eigenlijk is het dat ook wel.

Gert Hoogeboom van Hoogeboom Raalte daarover: “Het is als het ware een opgerolde kous die je afrolt ín het riool. Dat afrollen help je een handje door de kous vol te zetten met water, door de waterdruk rolt de kous als het ware dan het riool door. Wanneer de kous door het gehele riool zit wordt het water in de kous door grote kachels opgewarmd tot negentig graden. Hierdoor wordt de hars die in de kous zit hard en na zes uur uitharden is de nieuwe rioolbuis gevormd.” Hoe het precies in zijn werk gaat is hier mooi te zien.

De klus werd afgelopen nacht geklaard. Vandaag en morgen worden de putten en zijtakken opengesneden. Want die kous weet natuurlijk niet precies waar er allemaal toevoerbuizen op het riool uitkomen. Voor de aangesloten huizen – het gaat om de nieuwe woningen langs de Ceintuurbaan ter hoogte van het station – betekent dat, dat ze de hele week even wat beperkter met het riool om moeten gaan. Maar naar de wc gaan is geen probleem, met name douchen en in bad gaan is wat lastiger omdat daar veel water bij vrijkomt. “Hoewel daar het opensnijden van de zijtakken geen prettiger werkje van wordt”, aldus Hoogeboom. “Tot nu toe hebben we geen problemen gehad en heeft iedereen prima meegewerkt.”

Het riool is dus in een tijdsbestek van een aantal dagen weer helemaal gerepareerd. Toch hebben we Hoogeboom Raalte al weken, zo niet maanden aan het werk gezien in Ceintuurbaan, Zwolsestraat, tot aan het Motormuseum aan toe. Gert Hoogeboom: “Klopt, we hebben ook een bypass aangelegd, een extra buis die bij zware regenval de capaciteit van het basisriool vergroot, zodat het water eerder uit het centrum weg is.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.