hoffelijk raalte nog even niet betalen

“Als ze de laatste termijn nog niet betaald hebben, zou ik die nog maar even op zak houden”, dat is wel zo ongeveer de algemene tip voor huiseigenaren in Hoffelijk Raalte. Salland Centraal maakte een rondje langs bedrijven in Salland die met bouwen te maken hebben en ging op zoek naar de vraag: Wat is nu eigenlijk bouwrijpe grond?

Nijhuis Bouw – bouwer in Hoffelijk Raalte – zegt dat er geen norm is voor bouwrijpe grond. Dat kan wettelijk zo zijn, maar de Sallandse ondernemers – aannemers, grondverzetbedrijven – vinden dat je ook moet uitgaan van wat bouwrijp in de volksmond betekent. Dan heb je het over gesaneerde grond waar allerlei troep uit weggehaald is, over grond die eigenlijk klaar is voor gebruik als achtertuintje. Probleem is echter wie verantwoordelijk is voor het bouwrijp maken. De projectontwikkelaar? Het bouwbedrijf? In elk geval niet de mensen die een huis kopen, zo hoorden we op ons rondje langs de velden. Die kunnen beter de laatste bouwtermijn nog maar even in de zak houden. Want die hoeft pas betaald te worden bij oplevering en daar is nu nog geen sprake van.

Een beetje puin mag er trouwens nog wel in de grond zitten. Dat is niet te voorkomen. Net als de lekkende vaten met – vermoedelijk – teer er in. Dat zijn zaken die je niet kunt voorkomen. Ook niet met grondonderzoek. Je kunt een decimeter naast de vaten een monster trekken, dan merk je er niks van. En dat er troep in de grond zit, wekt ook geen verbazing. Vroeger was dat de norm. Als je wat kwijt wilde, groef je het in de grond. Hoe dan ook gaat het puinvrij maken van de grond nu veel meer kosten dan wanneer dat vooraf gebeurd was. Want de grote machines van de grondverzetbedrijven kunnen nu niet meer op het terrein losgelaten worden. Het werk wordt nu veel meer pietepeuterig en dat is arbeidsintensief.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.