heino viert ook op 6 mei nog bevrijdingsdag

Heino viert ook op zondag 6 mei nog een beetje bevrijding. Zaterdag hebben namelijk meer mensen een routeboekje van de bevrijdingsdagfietstocht afgehaald, dan dat er mensen waren die de route fietsten. Vermoedelijk stappen die vandaag op de fiets. Mede daarom is Ed van der Schaaf, voorzitter van het Dorphuus, tevreden over de viering. De deelname komt na vandaag dik boven de honderd uit.

De fietstocht gaat langs locaties die met de oorlog te maken hebben. Zoals de maple leaf-boom die de Canadese veteranen aan Heino schonken, de Ganzepanbrug die tijdens de oorlog van strategisch belang was en twee gedenktekens.

Naast de fietstocht was er ook een expositie, films, een documentatie over de oorlog én sfeervolle muziek van salonorkest Spoom in het Dorpshuus. Van der Schaaf: “Vanmorgen was hier een Canadees, die op bezoek is bij familie. Hij vond het geweldig dat zo’n kleine gemeenschap de bevrijding door de Canadezen op deze manier centraal stelt.”

Kristian Garssen, die een deel van zijn Collectie Nederland 1940- 1945 ter beschikking had gesteld, vertelde de bezoekers op enthousiaste wijze hoe hij aan de voorwerpen gekomen is. “De mooiste voorwerpen zijn die waar een verhaal achter zit.” Binnenkort komt daar een munitieverzameling met een verhaal bij. Aangeboden tijdens de expositie door een bezoeker.

Bij het gedenkraam (op de eerste verdieping) ter herinnering aan het gijzelingsdrama dat zich april 1945 voltrok in Heino, vertelden Annie Middelkamp en Jan Wezenberg – die het drama persoonlijk hebben meegemaakt – geïnteresseerden over hun herinneringen. “Voor mij is het goed om er over te blijven praten, voor de verwerking… Ik hoop van harte dat het gedenkraam behouden blijft.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.