er moet minder drank in jongeren

“Als je ziet hoeveel schade drank toebrengt, dan kun je niet anders dan het roer omgooien”, aldus wethouder Jos Elshof. “De tijd van een foldertje hier en een gesprekje daar is voorbij. Politiek en politie in Salland hebben de handen ineen geslagen en komen met een gezamenlijke aanpak. Van Deventer tot Zwolle en van Raalte tot Hardenberg.” Maandag verplichtten de deelnemende gemeenten en de politie zich tot een vermindering van overlast door alcohol van jongeren. Vijf procent moet het minder. Maar hoe?

Allereerst is daar het probleem van de registratie. Salland Centraal vraagt al twee maanden om cijfers bij de politie. Hoeveel zaken krijgt ze te verwerken die te maken hebben met dronken jongeren in Salland? De computer kan dat niet uitdraaien. Vijf procent verminderen lijkt dus een uit de lucht gegrepen hoeveelheid. Want als je niet weet waarvan je vijf procent wil afhalen…

Maar goed, los daarvan, Elshof heeft wel zo ongeveer in zijn hoofd hoe het anders moet ten aanzien van jongeren en gebruik van alcohol. Het zal een kwestie worden van draagvlak creëren, de maatschappij – ouders bijvoorbeeld en natuurlijk de jongeren zelf – laten inzien wat de gevolgen zijn van drankgebruik. Elshof: “De tijd van zoete broodjes bakken is voorbij. Zonder dat draagvlak helpt geen enkele actie.”

De GGD heeft daarom wat cijfers op een rijtje gezet. Jeugd is ten opzichte van tien jaar geleden op veel jongere leeftijd gaan drinken. En de hoeveelheid drank die er in gaat is ook veel groter. Elshof weet wel hoe dat komt. “Vroeger was meedrinken bij je ouders ongewoon. Tegenwoordig lijken pappa en mamma het wel stoer te vinden als zoonlief op jonge leeftijd van het biertje meenipt.” Ouders kijken tegenwoordig zelfs toe hoe de jeugd indrinkt voor ze uitgaat.

Voor wat de politie betreft ligt de oplossing voor de hand: handhavend optreden. Strenger toezien op drankmisbruik, goed controleren op de leeftijdgrens van 16 jaar en de alcoholgrens voor achter het stuur. De politie is daar maandag mee gestart. Elshof: “Voor thuis, school en vrije tijd broeden we nog op allerlei ideeën. Wie goede manieren heeft drankgebruik terug te dringen, moet zeker niet nalaten ons daarvan op de hoogte te brengen. Laat ze maar mailen naar info@raalte.nl.” Naar Salland Centraal mag natuurlijk ook.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.