drank en jongeren meer controleren

“Wat overheerst is dat de minister iets wil doen,’’ is de voorzichtige formulering van de Raalter wethouder Jos Elshof als het gaat om een verkoopverbod van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar. Minister Guusje ter Horst lanceerde dat voorstel maandag, toen Sallandse gemeenten, politie, CAD, en GGD hun handtekening zetten onder een afspraak dat het nu maar eens afgelopen moet zijn met al dat gedrink van jongeren.

Wat overheerst is dat de minister iets wil doen. Eigenlijk zegt Elshof dat dat proefballonnetje van de minister een stap te ver gaat. “Want laten we eerst maar eens zien dat we het huidige verbod van verkoop onder de 16 jaar handhaven. Maar het is natuurlijk niet niks, dat een minister landelijk serieus werk wil maken van een plan dat wij hier in de regio aanzwengelen.’’

Het spel is dus politiek gezien op de wagen. En als het aan Ter Horst ligt is het spel nog lang niet uitgespeeld. Geen alcohol meer verkopen aan jongeren onder de 18. Alcohol in zijn geheel weg uit de supermarkt. Strafbaar maken dat iets oudere jongeren drank inkopen en dat dan aan te jonge kinderen uitventen… Het zijn allemaal geen malse maatregelen die hoe dan ook aandacht aan het probleem zullen geven.

En dat is waar het Jos Elshof om te doen is. Aandacht voor het probleem van alcohol en jongeren. “Want laten we nou maar eens ophouden te denken dat dat stoer is. Ik ben daarom ook blij met nóg een plan van de minister. Dat is dat de controle overgaat van de voedsel- en warenautoriteit naar de gemeente. Als wij verantwoordelijk zijn, kunnen we gericht optreden. Met controles in discotheken bijvoorbeeld. Net zo veel als wíj willen. Als we er politieke ondersteuning voor krijgen, gaan er zeker meer controles komen dan nu.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.