dodenherdenking 4 mei op twee locaties

Op vrijdag 4 mei zijn we overal in Nederland twee minuten stil. In die twee minuten en de daaropvolgende ceremonie worden Nederlandse burgers en militairen herdacht die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties waar ook ter wereld.

In Raalte tekent het ‘4 en 5 mei Comité Raalte’ voor de organisatie van de herdenkingen. De voorbereidingen daarvoor zijn inmiddels afgerond. Bijzonder is dat de herdenking dit jaar op twee locaties plaats heeft. Eerst bij het Nederlands Indië – Nieuw Guinea monument, bij de ingang van het gemeentehuis. Daarna is de herdenking bij het oorlogsmonument aan de Zwolsestraat, schuin tegenover het gemeentehuis.

Om half acht worden de militairen herdacht die in het voormalig Nederlands Indië en enkele jaren later in Nieuw Guinea zijn omgekomen. Dat gebeurt bij het Nederlands Indië – Nieuw Guinea monument. Dit monument is enkele jaren geleden opgericht om de in ‘de Oost’ gevallenen blijvend te herdenken. Bij deze herdenking is een belangrijke plaats ingeruimd voor de Raalter veteranen, die samen met de nabestaanden hun vroegere kameraden herdenken. Na twee minuten stilte is er gelegenheid kransen en bloemen te leggen. De plechtigheid wordt afgesloten met zang en gedichten.

Om tien minuten voor acht is er een korte stille tocht naar het monument aan de Zwolsestraat waar nabestaanden en andere belangstellenden zich verzamelen voor de tweede herdenkingsplechtigheid. Kort voor acht uur klinkt het Taptoe-signaal en volgt een stilte van twee minuten. Hierna speelt het orkest van St. Caecilia het Wilhelmus, waarna burgemeester Pieter van Veen de aanwezigen zal toespreken om aansluitend namens het Raalter gemeentebestuur een krans te leggen. Daarna krijgen de nabestaanden van de gesneuvelden de gelegenheid kransen of bloemen te leggen, gevolgd door de overige aanwezigen. Tijdens de bloemlegging speelt St. Caecilia koraalmuziek.

De herdenkingsplechtigheid wordt afgesloten met het declameren van gedichten door Nienke Post en Anouk ter Bruggen en koorzang. Aan de herdenkingsplechtigheden wordt actief meegewerkt door scouts van Miguel Pro, terwijl op enige afstand vrijwilligers van Raalter Evenementen Beveiliging verkeersregelend zullen optreden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.