dauwtrappers arrangement bij de laarman

Vanaf het Sallands Landbouwmuseum De Laarman in Luttenberg zijn op Hemelvaartsdag weer twee prachtige fietstochten uitgezet van respectievelijk 15 en 34 kilometer. Deze twee fietsroutes staan geheel in het teken van de bevrijding van Salland, nu 62 jaar geleden.

De routes voeren de fietsers langs tal van bezienswaardigheden, welke herinneren aan de laatste jaren van de bezetting en de bevrijding door de Canadezen in april 1945. Verder lopen de routes langs de schuilhut in Helhuizen en het monument, langs het hoofdkantoor van de ondergrondse, de gevangenis van de NSB in huize ‘Bloemenbosch’, langs het monument op de plaats waar de V2 is neergestort en langs locaties waar zich vliegtuigcrashes hebben voorgedaan.

In de routebeschrijvingen staan al deze gebeurtenissen beschreven. Op het museumplein staan tal van voertuigen opgesteld uit de Tweede Wereldoorlog, zoals de bekende Willy’s, meerdere liberators, halftracks, een kanon, een heel mooie gepantserde kommandwagen. Starten voor beide routes, waarbij de natuur dit keer centraal staat, kan tussen 08.00 en 14.00 uur. Onderweg is een rustpost ingelast, waarbij deelnemers een consumptie krijgen aangeboden . Ook na de fietstocht krijgt men nog een consumptie in het museum.

Het museum, de smederij en de kaarsenmakerij zijn de gehele dag geopend. Tevens kan men bij de opening van het seizoen weer enkele nieuwe en oude museumstukken bewonderen, welke de afgelopen winter geheel zijn gerestaureerd (waaronder een unieke schoppenkopieermachine).

Op de bovenverdieping van het museum is een grote expositie ingericht over de Tweede Wereldoorlog. Kristian Garssen, die meer dan 2600 voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog heeft verzameld, komt met een groot deel van zijn collectie naar Luttenberg en zal deze expositie inrichten met voorwerpen uit Luttenberg zelf. Dit alles in samenwerking met het Comité 4 en 5 mei Luttenberg.

Deze expositie is nog te bewonderen tot en met zondag 17 juni. Ook een mooie gelegenheid voor de scholen uit de regio om deze expositie te bezoeken en onze jeugd kennis te laten maken wat zich toen in die jaren allemaal heeft afgespeeld tijdens de bezetting van 1940 en de bevrijding na vijf jaar in 1945.

In het dauwtrappers-arrangement is inbegrepen, het onbeperkt pannenkoeken eten na afloop. Alles met elkaar een uitstekende mogelijkheid om samen met familie, kennissen, vrienden en buurtgenoten een gezellig dagje te vertoeven in Luttenberg en wijde omgeving. En te genieten van de prachtig uitgezette fietstochten met aandacht voor onze bevrijding.

De entree voor het museum en de kaarsenmakerij, alsmede de fietstochten met twee consumpties en onbeperkt pannenkoeken eten bedraagt per persoon 6 euro en voor kinderen 3 euro. De entreeprijs voor alleen een museumbezoek met expositie bedraagt 2,50 euro. Nadere info is te ontvangen via het Sallands Landbouwmuseum De Laarman via 0572-301649 of 0572-301529. Zie ook staging2.delaarman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.