daniel lohues komt maar met cuby

Ribs&Blues zal het eerste pinksterdag definitief zonder een optreden moeten doen van de Louisiana Blues Club. De problemen rond de Amerikaanse drummer Gralin zijn niet op tijd opgelost. Dankzij de snelle bemiddeling van de Raalter zakenman Henk Aa (Beaphar) is er echter een heel bijzondere oplossing gevonden: Cuby & The Blizzards sluit nu de eerste dag van het festival af mèt een gastoptreden van Daniel Lohues. Twee Drentse muziek- en blueslegendes dus tegelijk op het podium van het gratis toegankelijke festivalterrein de Domineeskamp in hartje Raalte.

Het waren spannende dagen voor de organiserende stichting Ribs&Blues nadat begin deze week duidelijk werd dat het optreden van het Drents-Amerikaanse bluesgezelschap Daniel Lohues & the Louisiana Blues Club hoogst onzeker was. Een kwestie van een andere wereld, misschien wel een heel andere planeet, zo noemde Lohues zelf de problemen met de Amerikaanse bluesmuzikanten uit Baton Rouge die hem al enkele jaren tijdens de zomermaanden in Nederland vergezellen tijdens zeer succesvolle optredens. Wie enkele jaren geleden de tv-documentaire over de speurtocht van de Drent naar de wortels van de blues in het diepe Zuiden van de VS zag, kan zich daar iets bij voorstellen.

In de loop van vrijdag werd definitief duidelijk dat er wel een nieuwe drummer gevonden was, maar dat die pas eind volgende week in ons land zal zijn. Optredens in Groningen en Haarlem werden afgelast of uitgesteld en ook Ribs&Blues moest worden afgezegd. Dat daardoor één van zijn grote publiekstrekkers zag afhaken.

Van de nood is echter een deugd gemaakt dankzij Raaltenaar Henk Aa, directeur-eigenaar van Beaphar en samen met onder meer VI-hoofdredacteur Johan Derksen in 1996 de oprichter van de Stichting ‘Cuby Is Back’. Sinds die tijd is Aa, al vele jaren een echte Cuby-fan, een persoonlijke vriend van Harry Muskee. In overleg met Ribs&Blues heeft Aa zich ingezet om Cuby& The Blizzards als vervanger naar de Domineeskamp te halen, waarbij Daniel Lohues de muzikale gast van de Blizzards zal zijn.

Muskee en Lohues kennen elkaar overigens al vele jaren erg goed ondanks hun grote leeftijdsverschil. Bij de opnamen van de Cuby-CD ‘Hotel Grolloo’ in 2000 speelde Lohues mee op nummers als ‘Liquor Blues’, ‘Going Home’, ‘So many Roads’ en ‘Last minute Flight’.

En in oktober vorig jaar in Podium-Hardenberg bij de viering van de veertigjarige carrière van Muskee (volgende maand wordt hij 66 jaar) was ook Lohues samen met onder meer Huub van der Lubbe (van De Dijk, zaterdagavond zelf te gast in Raalte) één van de gewaardeerde muzikale gasten. En werd een reeks bekende bluesnummers gespeeld in een bomvol Podium in aanwezigheid van heel veel fans, vrienden en collega’s. TV Oost zond toen de documentaire ‘Cuby + Blizzards 40 jaar’ uit.

De band werkte dat najaar ook aan een cd met uitsluitend nieuw materiaal. De productie van de opnamen was in handen van Daniel Lohues. Medio 2007 moet die in de winkels liggen. Cuby& The Blizzards anno 2007 bestaat uit Harry Muskee, Erwin Java, Hans Lafaille, Helmig van der Vegt en Herman Deinum. Hun optreden vorig jaar was één van de absolute hoogtepunten van Ribs&Blues 2006.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.