bas de leeuw wint landelijke voorleeswedstrijd

Okee, het valt dan misschien niet helemaal in het straatje van Salland Centraal, maar wie deze naam letterlijk beschouwt ontkomt niet aan het feit dat ook IJsselmuiden deel uitmaakt van deze regio. En laat daar nou net de jongste voorleeskampioen van heel Nederland vandaan komen. Bas de Leeuw van de Ichtusschool was woensdag in Utrecht de beste van twaalf Provinciale Voorleeskampioenen en mag zich een jaar lang de beste van 79.785 leerlingen uit groep 7 en 8 noemen.

Voordat Bas echter deel mocht nemen aan de landelijke finale had hij vorige maand al af moeten rekenen met leeftijdgenootjes uit de rest van Overijssel. In de provinciale finale, die plaatsvond in het Hoftheater in Raalte, had de 12-jarige scholier al gewonnen van acht andere finalisten uit Overijssel. Hij was daardoor de uitverkorene om deze provincie te vertegenwoordigen in Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht.

Tijdens de finale las Bas voor uit het boek Ha/bah naar school van Jacques Vriens en deed dat zo treffend dat de jury hem als allerbeste betitelde. “Alsof hij voorlas uit een autobiografisch boek”, zo stelt het juryrapport. Zenuwachtig was hij volgens zijn leraar Arie Schreuder wel een beetje, “maar we waren in de historie nog nooit zover gekomen dus was Bas al bij voorbaat een kampioen.”

Het fragment dat hij in een volle zaal van bijna zeshonderd bezoekers ten gehore bracht leek haast wel een beetje autobiografisch. “Ik had een fragment gekozen over een jongen die niet tevreden is met zijn naam en graag Bas wil heten”, verklaarde de winnaar na afloop. Alle twaalf finalisten ontvingen na afloop een oorkonde en een boekenbon. Bas kreeg – uiteraard als enige – de voorleestrofee uit handen van Brechtje Boerboom, voorlees kampioen van vorig jaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.