als beloofde regen uit blijft gaat het mis

“Als de voorspelde regen over een week nu weer uitblijft, dan gaan de problemen groot worden”, aldus hovenier Binnenpoorte. “Tot heden kunnen de tuintjes het nog net hebben, maar het moet niet gekker worden.” Binnenpoorte geeft tips voor de korte termijn, maar eigenlijk wil hij ook wel iets over de lange termijn zeggen.

“Mensen stoppen het blad dat in de herfst van de planten valt, vaak in de groencontainer. Maar dat moeten ze helemaal niet doen. Schoffel het onder het zand. Dat geeft een gezonde humuslaag, maar het houdt ook veel vocht vast. Mensen die dat altijd al doen, hebben weinig last van droogte. Ook nu in deze periode. Wat dat betreft zijn mensen in nieuwbouwwijken er het slechtst aan toe. Die hebben tuingrond zonder enige humus. Dat houdt helemaal geen vocht vast. Laat ze er de komende herfst maar aan denken: een kuil graven tussen de vaste planten, daar het blad in harken, en het wordt vanzelf humus.”

Maar wie toch sproeien gaat (of moet), doe het met beleid: “Beter twee of drie keer in de week een hele tijd lang op de zelfde plaats, dan iedere avond even een beetje. Want dat haalt niets uit. Je moet wel met voldoende water in één keer komen, willen de planten er wat aan hebben.”

Als het om het gazon gaat is de belangrijkste tip van Binnenpoorte: “Niet maaien. Het groeit nu toch bijna niet. En als je het maait, is de kans op verbranden en verdorren veel te groot. Om dat te voorkomen moet je trouwens ook nooit in de zon sproeien. Kleine druppeltjes blijven dan aan het loof zitten en die worden kokend heet. Daar verbrandt de plant of het gazon van.”

En planten verpotten zal nu wel helemaal uit den boze zijn? “Als je verpot met de kale wortel, dan kun je er beter niet aan beginnen. Maar een plant in de pot kun je gerust verzetten. Als je maar genoeg water in de kuil doet. En natuurlijk geregeld water geven. Niet op het loof, maar op het zwarte zand.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.