wat is een brede school eigenlijk

Als je het rapport ‘concept brede school’ en ‘uitkomsten workshop’ leest, dat ten grondslag ligt aan het plan brede scholen in te voeren in Heino en Raalte, dan zou je wel mal zijn tégen zo’n school te zijn. Het kind staat zo ongeveer om de anderhalve zin centraal. Het krijgt allemaal extra kansen, komt met andere kinderen in contact, leert samen spelen, enzovoort.

Maar hebben kinderen in Heino en Raalte daar gebrek aan? Niet echt. Het lijken meer argumenten voor de stad, waar je geen speelruimte hebt, waar je dus een drempel hebt met andere kinderen in contact te komen.

Tussen de regels door staat het woord ‘opvang’ ook een paar keer in het rapport. Opvang van kinderen, met gelijk er achter weer ‘alles in het belang van het kind’. Nergens in het rapport is het belang van de ouder te lezen. Want daar moet toch heus het grootste belang gezocht worden als het gaat om brede scholen. Ouders, tweeverdieners, die ’s morgens vroeg beiden de deur uit moeten of niet één van beiden weer op tijd thuis kunnen zijn aan het eind van de schooldag, die hebben het meeste belang bij een brede school. Om die reden is de brede school ook een goed argument in het kader van de emancipatie. De vrouw moet haar eigen broek op kunnen houden, moet dus uit werken gaan. Maar dan moet er wel een oplossing voor de kinderen zijn: de brede school.

Of kinderen beter of slechter van een brede school worden? Het zal wel om het even zijn. In veel landen om ons heen is het al sinds jaar en dag gebruikelijk dat beide ouders uit werken gaan en dat de overheid daarom ingesteld is op kinderopvang. Al die kinderen zullen er wel niet slechter van geworden zijn. Maar in Nederland is het (nog) geen algemeen goed dat beide ouders de hele dag werken (door onze aardgas zijn wij zo welvarend dat wij dat niet hoefden). Vooral niet in het oosten des lands. Daar willen ouders de opvoeding van kinderen toch voor een groot deel meestal zelf wel graag ter hand nemen.

De gemeente Raalte heeft er natuurlijk alle belang bij scholen bij elkaar te plaatsen. Dat is goedkoop in meerdere opzichten. Meer scholen bij elkaar maakt bijvoorbeeld een flinke sporthal rendabel. Een nog groter belang is dat een geconcentreerde scholenbouw ruimtewinst elders betekent. En daar ontstaat dan weer plek voor huizenbouw.

De scholen konden ook wel eens goedkoper uit zijn. Want die kunnen besparen op de overhead. Wellicht wordt het haalbaar de conciërge en de klusjesman weer in ere te herstellen. Ze zouden gezamenlijk een ICT-centrum in kunnen richten, of een documentatieplek.

Al met al is de brede school dus helemaal geen school, maar een plek waar kinderen voor en na schooltijd opgevangen worden bij gebrek aan ouders. In landen om ons heen lijken kinderen daar niet slechter van te worden. Kijk je naar geld, dan worden scholen en gemeente er ook niet slechter van. Kijk je naar de wens, dan kon het wel eens zo zijn dat er in Heino en Raalte helemaal geen behoefte is aan een brede school.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.