rolstoelplatform bij ribsenblues festival

Er komt met Pinksteren tijdens het elfde Ribs&Blues festival een speciaal platform voor ongeveer zes rolstoelgebruikers met een begeleider. Het bestuur van Ribs&Blues heeft dat besloten. Op een mooie locatie met een goed zicht op het grote podium in de grote tent op festivalterrein de Domineeskamp kunnen dan ook de liefhebbers van blues, bluesrock en Americana – die een rolstoel moeten gebruiken – rustig en ongestoord genieten van het uitgebreide muziekaanbod van bands uit Canada, de VS, Groot-Brittannië, België en Nederland.

Afgelopen jaren werd Ribs&Blues, maar ook andere organisaties zoals Stöppelhaene, geregeld geconfronteerd met kritiek op de slechte toegankelijkheid van het festivalterrein voor mensen in een rolstoel. De veelbesproken grastegels op de Domineeskamp maken het rijden in een rolstoel bijna onbegonnen werk. En zelfs het lopen op de oneffen tegels is niet prettig. Voor de groep rolstoelgebruikers betekende het echter dat zij nauwelijks in staat waren om te genieten van een festival zoals Ribs&Blues.

Inmiddels oud-burgemeester Alex Bolhuis was het daar vorig jaar tijdens Pinksteren van harte mee eens, na een bezoekje aan het festival. “Een zeer verouderd systeem. Er zijn veel betere systemen op de markt die snel aangelegd kunnen worden”, zo liet hij destijds voorzitter Ton Groot Beumer weten die dit probleem bij hem aankaartte. Later hebben werkgroepen en organisaties die zich met bereikbaarheid en toegankelijkheid in Raalte bezighouden echter een afwijzend antwoord gekregen van de gemeente Raalte die de situatie niet ernstig genoeg vond.

Bij Ribs&Blues is afgelopen jaren vaak gepraat over goede oplossingen. De hele Domineeskamp voorzien van houten vlonders blijkt echter vele tienduizenden euro’s te kosten. En is daarmee onbetaalbaar voor een non-profit organisatie met vrijwilligers zoals Ribs&Blues, dat zoals bekend op beide Pinksterdagen gratis toegankelijk is. Het aanleggen van houten looppaden over het terrein blijkt wat minder duur, maar heeft als nadelen dat deze verstopt raken met ‘gewoon’ publiek waardoor rolstoelers er nog maar moeilijk gebruik van kunnen maken. Bovendien levert dat weer het risico van struikelpartijen voor de andere bezoekers op.

Met de nu gekozen oplossing denkt Ribs&Blues in ieder geval een flink deel van het probleem opgelost te hebben. Rolstoelers zullen eerst wel een stukje over het terrein moeten rijden, maar kunnen dan gebruikmaken van een speciaal voor hen gebouwd rolstoelplatform. Deze is een kleine meter hoog, voorzien van een lage balustrade en heeft een eigen opgang aangepast aan rolstoelen. Bovendien is het platform voorzien van duidelijke borden, want het is uiteraard niet de bedoeling dat de valide bezoekers dit platform als mooi uitzichtpunt gaan gebruiken. Het bestuur van Ribs&Blues gaat ervan uit dat de bezoekers dit begrip kunnen opbrengen. En het platform vrijhouden voor de mensen die het echt nodig hebben (al dan niet met een begeleider) en ook van muziek en een festival als Ribs&Blues houden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.