ode aan muziek van rory gallagher

Julian Sas bracht met zijn band de afgelopen jaren al enkele malen met veel succes zijn Gelderse powerblues op het grote podium van het Ribs&Blues festival op de Domineeskamp in Raalte. Maar dit jaar heeft hij op tweede pinksterdag iets heel bijzonders in petto voor de bezoekers van Ribs&Blues. Samen met drummer Brendan O’Neill en bassist Gerry McAvoy, de originele begeleiders van Rory Gallagher, brengt hij een muzikaal eerbetoon aan deze in 1995 overleden muzikale blueslegende uit Ierland.

De geboren Ier Rory Gallagher begon zijn carrière als gitarist met de Fontana Showband en formeerde daarna zijn eigen band Taste. In deze band, een driemansband, demonstreerde hij een groot talent om de blues te spelen. In elk opzicht, elektrisch, maar ook in de blues op akoestisch gitaar, blonk hij uit. Na de periode met Taste heette zijn band eenvoudig nog Rory Gallagher.

De grootste indruk maakte Gallagher tijdens zijn optredens. Zo wild als hij was ‘on stage’, zo stil en teruggetrokken was hij ‘off stage’. Rory werd door het toonaangevende blad Melody Maker tweemaal uitgeroepen tot beste gitarist in 1972 en 1974. Gallagher overleed op 47-jarige leeftijd na een aanvankelijk gelukte levertransplantatie. Zijn laatste concerten speelde hij in Nederland in februari 1995. Tijdens het concert in Rotterdam (Nighttown) bleek hij zo ernstig ziek dat het concert voortijdig werd afgebroken. Het concert in Utrecht werd de volgende dag afgelast. Rory werd opgenomen in het AMC in Amsterdam en later overgebracht naar een ziekenhuis in London.

Een longontsteking, na een gelukte levertransplantatie in april 1995, werd hem op 14 juni 1995 fataal. Nog altijd wordt de muziek van Rory door diverse groepen gespeeld en wordt hij door middel van tribute concerten herdacht. Jaarlijks is er juni in Cork een tribute weekend `Cork rocks for Rory’. Verder is er jaarlijks in het eerste weekend van juni een groots opgezet tribute-evenement ‘Going to my hometown’ (één van zijn bekendste songs) in Ballyshannon in Ierland (geboorteplaats van Rory) waaraan zeker veertig bands meedoen en waarvoor vanuit de hele wereld fans naartoe reizen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.