jeurissen zwaait af met een brede glimlach

Waarom hij veertig jaar terug het onderwijs in ging, weet hij nu nog niet. Maar dat hij in de gemeente Raalte veel voor het onderwijs heeft betekend staat als een paal boven water. Joop Jeurissen (62) kreeg afgelopen vrijdag wat hem absoluut toekomt, een waardig afscheid op ‘zijn’ school.

Jeurissen weet het nog goed, dat hij op 1 augustus 1971 in dienst trad bij het voormalige Mavo Salland aan de Monumentstraat in Raalte. “Ik had daarvoor vier jaar op een lagere school gewerkt in Huissen, vlakbij Arnhem. Dat was een mooie leerschool voor mij, maar toen ik in Raalte werd aangenomen ben ik meteen met mijn vrouw Ria in Raalte aan de Westdorplaan komen wonen”, vertelt de spontane Jeurissen, die bij veel mensen in de regio vooral bekend staat als docent Frans. “Ik heb op jonge leeftijd Frans gestudeerd in Arnhem. Frankrijk was als het ware mijn hobby, waar ik uiteindelijk m’n werk van heb gemaakt.”

Ondanks dat Jeurissen in 1971 in een geheel nieuwe omgeving terecht kwam, heeft hij geen moment spijt gehad van zijn verhuizing naar Raalte. “Natuurlijk was het wennen, maar vanaf de eerste dag beviel het mij gigantisch goed. De aard van de Raaltenaren lag mij wel. Verder waren de leerlingen trouw en volgzaam”, vertelt de inmiddels oud-docent, die zelfs de nuchtere Sallanders enthousiast kreeg voor de lastige taal Frans. “Vooral meisjes kozen het vak Frans vaak als keuzevak. De jongens zagen er het nut niet van in. Zij gaven dan de voorkeur aan wiskunde of economie.”

Naast Frans gaf Jeurissen altijd het vak geschiedenis. Ook een vak waar leerlingen over het algemeen niet snel voor warmlopen. “Pubers zitten nou eenmaal niet elke dag op jou te wachten, dat weet je”, aldus Jeurissen, die in 1977 naast docent ook de functie van adjunct directeur kreeg opgespeld. Als adjunct directeur was Jeurissen in de jaren daarna betrokken bij vele ontwikkelingen van de school en zag hij de school groter en groter worden. Zo weet hij natuurlijk alles van de fusie in 1997 tot Carmel College Salland. En wat te denken van de samensmelting van het VBO en de Mavo in 1999 tot het huidige VMBO. “Ik kan er de hele dag wel over praten.”

De vorming van het VMBO betekende tevens het einde voor Jeurissen als docent. De van oorsprong Huissenaar ging zich sinds die tijd bezig houden met de nieuwbouw. “Ik kreeg zelfs de vervelende titel directeur nieuwbouw.” Jeurissen was van begin tot eind nauw betrokken bij het jarenlange bouwproces. Sinds 5 maart van dit jaar is het spiksplinternieuwe pand in gebruik en zit het karwei er voor de 62-jarige Jeurissen op. “Uiteraard moet er nog wel het één en ander gebeuren, maar dat is een taak voor de nieuwe club. Daar moet ik niet meer tussen gaan zitten. Het is mooi geweest.”

Vrijdag, 30 maart, kreeg Jeurissen een waardig afscheid. In de superdeluxe kantine van ‘zijn’ nieuwe school. “Ik werd thuis opgehaald en met een oude Peugeot uit de jaren vijftig naar school gebracht. Daar hadden veel collega’s en oud-collega’s zich verzameld voor een gezellige middag. Natuurlijk werd ik veel voor de gek gehouden, maar ik kijk er met veel plezier op terug”, aldus de sympathieke Jeurissen, die als afscheidscadeau een leuk zakcentje kreeg voor zijn welverdiende vakantie. “Ik heb altijd al eens door Zwitserland willen reizen en dat gaat binnenkort gebeuren.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.