“We streven naar een mooi feest zonder calamiteiten”

Heino maakt zich op voor de jaarlijkse Pompdagen

Vanaf woensdag 15 augustus tot en met zondag 19 augustus staat Heino weer in het teken van de Pompdagen. Ook dit jaar staan er activiteiten voor een breed publiek op het programma.

Foto: Annet van Raalten (archief)

Vaste programmaonderdelen zoals de rommelmarkt, Heino tikt’m af, Heino moet een liedje zingen en de Pomptoertocht en de staan ook dit jaar weer op het programma. ‘‘Het programma bevat zo’n 35 onderdelen’’, vertelt Hans Egelie. Hij is voorzitter van stichting Heija, die achter de organisatie van het evenement zit. Verschillende werkgroepen zijn het hele jaar in touw om de Pompdagen elk jaar weer een succes te maken. ‘’September is de enige rustmaand, in oktober begint de evaluatie en daarna wordt er weer vooruit gekeken naar de volgende editie.’’

Dat de vertrouwde onderdelen ook dit jaar weer op de Pompdagen te vinden zijn is een bewuste keuze. ‘’De activiteiten worden nog erg goed bezocht, we kijken goed hoe de verschillende onderdelen lopen en als de animo terugloopt grijpen we in, maar daar hebben we nu zeker geen last van’’, aldus de voorzitter.

Drukke zaterdag
De zaterdagmiddag is volgens Egelie erg populair. ‘‘Daar wil iedereen bij zijn, vorig jaar zijn er momenten geweest dat we dachten: als het voller wordt moeten we sluiten.’’ De publiekstrekker ‘Heino moet een liedje zingen wordt die dag gehouden in het Hof van Rakhorst. Daarnaast is er die dag Daggie Old Heino, een rommelmarkt, Bullshit Bingo, korenfestival en straattheater. Om het dit jaar in goede banen te leiden is er dan ook extra beveiliging ingezet.

Ook op een ander vlak heeft de organisatie aanpassingen gedaan. De finish van de Loop naar de Pomp is dit jaar niet in de feesttent, maar bij Ne9en in de Canadastraat. ‘‘Het eind van de veiling en van de loop vielen voorgaande jaren samen. Er ontstond een situatie waar de mensen van de veiling bijna weg werden gejaagd om de loop te kunnen starten. Dat was zeker niet de bedoeling en moest anders.’’

Geen vuurwerk
Een andere verandering binnen het programma van de Pompdagen is het ontbreken van het vuurwerk. De organisatie slaat dit jaar een andere weg in en heeft Symphony of Fire weten te strikken om een bijzonder optreden te geven. Dit orkest uit Deventer geeft met behulp van bliksem en vuur een show. ‘‘We wilden een keer wat anders, achteraf was dat maar goed ook. Want met deze droogte had een vuurwerkshow nooit door mogen gaan.’’

Een uitdaging voor de organisatie is om de strijd aan te gaan met wildplassers. ‘’Vorig jaar was dit een behoorlijk probleem, dit proberen we dit jaar aan te pakken door voor extra plasgelegenheid te zorgen.’’ Ook gaan beveiligers strengen controleren op deze overtreders.  

Loop naar de pomp
Ook dit jaar is de ‘Loop naar de Pomp’ het sportieve hoogtepunt tijdens de Pompdagen in Heino. Hardlopers uit de hele regio nemen deel aan deze loop. Zij nemen het spreekwoord ‘Loop naar de Pomp’ op vrijdag heel letterlijk. De wedstrijd bestaat uit meerdere afstanden. De recreatieloop is geschikt voor geroutineerde hardlopers en beslaat een afstand van 10 kilometer. De 5 kilometer is geschikt voor mensen die af en toe lopen en in de vakantie lekker in beweging willen komen.

Aan de kleine loopliefhebbers is ook gedacht. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen deelnemen aan een Kidsrun van 1,3 kilometer. Deelname is alleen mogelijk door voorinschrijving via www.mijninschrijving.nl tot donderdag 16 augustus 18.00 uur of tot het maximale aantal deelnemers (175 per afstand) is bereikt. Daarna sluit de inschrijving. 

Hitteplan
De organisatie houdt rekening met extreme weersomstandigheden. ‘‘Er is altijd een calamiteitenplan paraat in het geval van bijvoorbeeld storm, maar ook met warmte wordt rekening gehouden.’’ Egelie heeft twee grote ventilatoren achter de hand om de gevoelstemperatuur onder overkappingen naar beneden te schroeven. Ook wordt er in geval van extreme hitte gekeken of de Loop naar de Pomp wel doorgang kan vinden. ‘‘Veiligheid staat voor ons echt boven alles, we streven naar een mooi feestje zonder calamiteiten’’, aldus de voorzitter.

Meer informatie en het programma van de Pompdagen is te vinden op www.pompdagen.nl.

|Doorsturen

Marjan Potze

2018-08-08 15:31:47

Het wordt vast weer een geweldig feest!

Alle vrijwilligers en organisatoren alvast bedankt voor jullie enorme inzet!

En tegen eventuele hardleerse wildplassers zou ik willen zeggen: Maak de Pompdagen niet extra duur. Moet je plassen, niet tegen de muur! ;-)

Uitgelicht


Columns

Algemeen

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Salland Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer