Lezing over historische tekenreis in Den Nul

Beeldend kunstenaar Peter Paul Hattinga Verschure verzorgt op dinsdag 21 maart een lezing in het Infocentrum IJssel Den Nul. Hij doet dit aansluitend op de algemene ledenvergadering van de historische vereniging ’t Olster Erfgoed. 

Centraal staat het werk van de tekenaars Cornelis Pronk, Andries Schoemaker en Abraham de Haen. Dit drietal trok er in de jaren rond 1730 vaak op uit om schetsen en tekeningen van het toenmalige Nederland te maken. In 1732 maakte het drietal een trip door Gelderland, Overijssel, Friesland en Drenthe. Het schetsboekje dat Abraham de Haen bij deze reis vol tekende, is bewaard gebleven en bevindt zich in het Rijksprentenkabinet.

De tekenaars brachten op 28 juni een bezoek aan Olst, waar op vier plaatsen schetsen werden gemaakt. Hattinga Verschure uit Deventer heeft de tocht van het achttiende-eeuwse viertal nagereisd. Op alle locaties die tijdens die reis in 1732 zijn getekend, heeft hij opnieuw een tekening gemaakt.

Het resultaat, de historisch topografische atlas ‘Een wereld van Verschil’ is die avond verkrijgbaar. In de lezing laat Hattinga Verschure de vier locaties in en om Olst de revue passeren. De ledenvergadering van ’t Olster Erfgoed begint om 19.30 uur; de lezing naar verwachting een half uur/drie kwartier later. 

|Doorsturen

Uitgelicht


Columns

Algemeen

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Salland Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer