Peter Moorman: Inspraak

Peter Moorman is gemeenteraadslid voor D66 in Raalte. Wekelijks doet hij verslag van zijn ervaringen.

Hoe kunnen we als gemeente de inwoners beter betrekken bij de besluiten die we nemen. Deze vraag kwam bij mij weer nadrukkelijk naar boven bij het lezen van het raadsvoorstel voor het wijzigen van de frequentie waarop het afval wordt opgehaald. Voor alle duidelijkheid: de wijziging is natuurlijk geen doel op zich, maar wordt ingevoerd om te stimuleren dat het afval beter wordt gescheiden. D66 vindt afvalscheiding belangrijk. Het is goed voor het milieu: de materialen worden gerecycled en dat spaart nieuwe grondstoffen en energie. Afval wordt zo zelf een waardevolle grondstof.

Goed, maar ik wil het in deze column hebben over hoe we inwoners beter kunnen betrekken bij de gemeentelijke besluitvorming. Hierover las ik afgelopen weekend een interessant artikel in het dagblad Trouw. Een voormalig raadslid, Margriet Twisterling, van nota bene onze buurgemeente Zwolle heeft een app ontwikkeld om de communicatie tussen inwoners en gemeente te verbeteren en hun invloed te versterken. Nu is het vaak zo dat het college een uitgewerkt voorstel lanceert, de bewoners er een keer op mogen reageren en de gemeenteraad vervolgens instemt. Volgens mw. Twisterling neemt slechts een beperkt deel van de bevolking deel aan het maatschappelijk debat, ook als dat hun eigen buurt betreft. Samen met een app-ontwikkelaar heeft zij een app bedacht die uitermate geschikt is voor het ophalen van meningen en ideeën. En zo werd “Youmee” geboren, een instrument dat inwoners actief bij plan- en besluitvorming betrekt.

Bijvoorbeeld: als een gemeente samen met een projectontwikkelaar een woningbouwlocatie wil ontwikkelen. In de bestaande situatie komt er eerst een zak geld. Vervolgens een uitgewerkt plan van ontwerpers en ambtenaren. Daarna mogen inwoners inspreken, waarna het raadsbesluit valt. Via de app “Youmee” krijgen de bewoners vooraf inspraak en kunnen ze vooraf aan de planvorming hun wensen en bedenkingen kenbaar maken.

De toepassing van deze app spreekt mij erg aan. Ik ben van plan om een voorstel bij de gemeenteraad in te dienen om met deze app te gaan werken. Maar dan wil ik natuurlijk eerst weten wat u ervan vindt. De app is er nog niet maar u kunt natuurlijk reageren op dit idee via deze column. Wilt u meer weten over de toepassing van deze app, ga dan naar: http://www.youmee.nl/ 

|Doorsturen

jan

2017-09-13 15:42:56

Dag Peter,

Een lovenswaardig streven maar eerst zal de gemeente bereid moeten zijn te willen luisteren en communiceren met haar ingezetenen. Zoals Ronald reageert op het stuk “VVD en Lokaal Alternatief bezorgd over Sportbedrijf Raalte”  ook in deze krant zegt erg veel over de houding die de gemeente inneemt tegenover haar bereidwillige burgers. Ik gebruik een deel van Ronald woorden: ‘Dingen die voor ons dagelijkse kost zijn, willen we graag delen met de gemeente. Maar dan moet de gemeente het aanbod wel accepteren worden. De gemeente moet van de eilandjes af komen, aan het algemeen belang denken en niet iedere keer het wiel opnieuw willen uitvinden’.  
In vuilnis termen afval scheiden moet een lust en geen last zijn.  

Dick Mars

2017-09-14 11:42:38

Lijkt een mooi initiatief, moet je zeker proberen gedurende een langere periode.

Volgens mij is er wel een grote "maar",  het moet niet ontaarden in reageren op oneliners en wilde ideeen. Er moet ook wel ruimte en tijd zijn om de achtergronden en randvoorwaarden te leren kennen.

Ik ben geïnteresseerd en ook nieuwsgierig.

Peter Moorman

2017-09-15 14:09:26

Dag Jan en Dick, wat betreft het meedenken van de inwoners bij gemeentelijke plannen zijn er nog heel wat stappen te zetten. Goede voorbeelden zijn er gelukkig al, zoals met de Raad op Pad en met het beleid zoals dat is opgesteld bij "Groen, samen doen". Maar het kan nog beter. Als jullie daarvoor ideeën hebben dan hoor ik dat graag. Ik zal me daarvoor blijven inzetten, o.a. met de app die ik in mijn column heb beschreven.

Groet,

Peter Moorman

Raadslid D66

Uw reactie


Uitgelicht


Columns

Algemeen

112

Sport

Politiek

Uit

Digikrant


Volg ons op Facebook


Volg ons op Twitter
Salland Centraal wordt gehost door:
EG COMPUTER SPECIALISTEN

Agenda

Weer